Tak for et fantastisk første år på Lifelike-bloggen! Det har været en helt utrolig indsigtsfuld rejse for mig, og det har kastet nogle muligheder af sig som jeg ikke havde set komme.
Selvkørende biler. Pakkepost med droner. Fuldautomatisk produktion. Plejerobotter. Når noget bliver udført uden menneskelig indblanding mangler vi faktisk en generel betegnelse for det. I mangel af bedre vil jeg blot kalde det autonomi. Det betyder jo egentlig selvbestemmelse hos mennesker, men snart skal vi vænne os til maskiner der tager deres egne beslutninger.
Den første eksamen er ikke gået ret godt for Dixon. Uddannelsessystemet i Kenya, og mange andre afrikanske lande på dette tidspunkt, har ikke det niveau som vi kender. Udover at han jævnligt får stjålet hans ting på skolen, må han også kæmpe med uduelige lærere.
Hvad er du egentlig dybest set bange for? De forkerte ting - ifølge Søren Ekelund. Han foreslår at vi begynder med at løse de problemer der for færrest penge kan redde flest liv. Logisk? Døm selv.
Da Tesla præsenterede Model 3 i marts 2016 gik hele bilbranchen i chok, og nu, hvor sværvægterne i panik har travlt med at vise prototyper frem for at hamle op med udsigten til hundrede tusinder af Model 3 på gaden inden udgangen af 2018, får de endnu en mavepuster af Tesla.
Det er lykkedes for Dixon at starte på et studie i Kenya. Han bor i starten hos os, men da vi rejser hjem til Danmark må han klare sig selv. Håbet vokser.
En af de mest anerkendte blogs i verden om grøn teknologi hedder CleanTechnica.com. I snart ti år har CleanTechnica formidlet nyheder og kommentarer fra den grønne industri. Nu har jeg fået lov til at bidrage med mit perspektiv.
Nina Rasmussen og Hjalte Tin kørte jorden rundt i elbil i 2010 - 2011. Og nu kommer elbilerne endelig for alvor på markedet. Kører deres elbil mon endnu? Jeg besluttede mig for at finde ud af det.
Hvor svært kan det være at få et pas som statsborger i sit eget land? Hvis du er fattig er det næsten umuligt. Dixon har droppet planerne om at tage til Danmark, men vil mødes med min mor i Kenya i stedet for.
Uden en teknologisk udvikling der tog fart for 500 år siden havde vi måske stadig kun hørt latin i danske kirker. Bogtrykkerkunsten gjorde det muligt at udbrede Martin Luthers provokerende idéer som han skrev d. 31. oktober 1517. De blev hurtigt oversat til tysk, trykt i stort antal og sendt ud i Europa med en hastighed som kun radio, TV og internet siden har slået.
Det er en stor fornøjelse for mig at være inviteret til at skrive på endnu en blog der tager klima og miljø alvorligt. Planetsave.com er et sted hvor alt fra solceller til kunstig kød bliver diskuteret.
Dixon har fået arbejde på hans fætters landbrug. Hans håb er at tjene penge nok til at kunne rejse til Danmark og få sig en uddannelse. Men som altid er udfordringer så store, at han må prøve at glemme hvor urealistisk det er, for ikke at fortvivle.
Nogle gange er det værd at præsentere et menneske, ganske enkelt fordi det menneske lige får sagt nogle ting der rammer plet. Trevor Noah rammer plet i denne situation. Jeg er ikke værdig at kommentere yderligere. Bare lyt.
Da jeg startede denne blog på Lifelike.dk overvejede jeg om indlæggene skulle skrives på både på dansk og engelsk. Det endte med kun at blive på dansk, da det nok var begrænset hvor mange der ville opdage mine små historier ude i verden. Indtil nu...
Dixon ender med at finde arbejde i Lusaka, men det går ikke helt som han havde håbet. Ungdommens uskyldighed forsvinder som dug for solen, og den barske virkelighed i et fattigt land giver ar på hans kun 21 år gamle sjæl.
Siden 1897 har der været Internationale Automobil-Ausstellung i Tyskland, og i år skal vi til Frankfurt og se hvad primært Europa kan byde ind med i en tid hvor især amerikanske Tesla er blevet synonym med moderne elbiler. Vil vi blive oversvømmet af Tesla Model 3, eller vil BMW, VW, Mercedes og Audi kunne levere noget til europæerne, snart?
Man hører nogle gange at det største problem verden har hverken er klimaforandringer, terror eller sindsyge præsidenter, men derimod overbefolkning. Men er det virkelig sandt? Er vi midt i en befolkningseksplosion, eller er vi i efterdønningerne af den? Kik dybt i FN's verdensdata og døm selv.
Som 20-årig er Dixon's brevveksling med mine bedsteforældre i Danmark veletableret. Han lægger ikke fingre imellem når han beskriver den barske dagligdag i hovedstaden, hvor han i første omgang prøver at finde arbejde.
Vi kan jo ligeså godt indrømme det. Vi går rundt i vores daglige trummerum. Vi hører om de forfærdelige ting der sker ude i verden. Vi magter ikke at forholde os til det. Vi fornægter måske endda fakta. Menneskets hjerne er god til at skabe illusionen om en tryg tilværelse. Men det behøver ikke være en illusion. Det kan blive virkelighed. Med nogle kneb fra en nordmand.
Men er kernekraft sagen? I daglig tale kalder vi det atomkraft. Da jeg var barn var der "Atomkraft - Nej tak" klistermærker på alle mine ting, fordi mine forældre mente det var farligt. Hvorfor er kernekraft omgærdet af lige dele frygt og fascination? Fordi det er voldsomme kræfter vi har med at gøre, på godt og ondt.
Dixon er nu 19 år, og han skriver tit til mine bedsteforældre i Danmark. De sætter meget pris på denne kontakt, og kvitterer denne gang med en flot gave.
I elbilkredse koger nettet nu over med nyheder om den nye Tesla Model 3. Derfor vil jeg lige slå et slag for to helt andre modeller, som i den grad repræsenterer yderpunkterne af dette marked. Mød elbilverdenens svar på Land Rover og Fiat 500, bare uden støj og røg, og med masser af plads til både grej og lej: Bollinger B1 og Sono Sion.
I al ubemærkethed er et eksperiment i gang i min hjemby. Et nyt hus skal bygges af genbrugsmaterialer. Huset er byens hus. Det er byens indbyggere der skal bruge det og drifte det. Mange af byggematerialerne gøres nu klar til byggeriet, og det får sveden og smilet frem.
Han er nu blevet 18 år, og hans erfaring med at skrive breve til Danmark, skal vise sig at blive starten på et livsværk. Han havde heller ikke regnet med at han skulle sidde der i Zambia og læse H. C. Andersen.
Skønt at få at vide man er verdens bedste til noget! Især fordi det er var noget man gjorde sammen med hundredevis af andre ligesindede. For ti måneder siden kørte vi med i elbilparade i Silkeborg. Begivenheden blev registreret hos Guinness World Records, som nu officielt har kåret det til verdens længste elbilparade!
Det er ikke mange der vil tænke at denne fredag er så særlig anderledes end andre fredage, men det er den nu alligevel. Dette er dagen hvor den første Tesla Model 3 ruller af samlebåndet på fabrikken i Freemont Californien. Det kan være meget svært at spå om, hvad der nu sker i bilindustrien, men Roger Atkins har et kvalificeret bud.
Da hun, sammen med sine to børn, var kommet til hans landsby for at arbejde, skrev han sine første breve til hendes forældre. Han var kun sytten år og fuldstændig ukritisk i sin begejstring overfor den voksne kvinde fra Europa han lige havde lært at kende.
En tur på konference til Dublin med SAS i sidste uge, fik mig til at tænke på, hvor meget CO2 sådan en tur mon udleder? Og jeg gad også godt vide, hvor mange Guinness pints der kunne være skænket med den mængde kuldioxid jeg nu har på samvittigheden...
Det er jo bare en bil. Ja, men det er en bil som der ligger omkring en halv million forudbestillinger på. Over 100.000 var bestilt inden nogen havde set bilen. Hvad er det med
den bil? Hvorfor er den så anderledes? Fordi den vil levere noget, som vi ikke vidste vi manglede.
Lørdag aften var jeg til Gallaåbning af Climate Planet på Aarhus havn. Det var en ny oplevelse at sidde inde i den bemærkelsesværdige opstilling, og det havde den tilsigtede effekt: en endnu større trang til at passe på vores skrøbelige planet.
Det var en decideret bizar oplevelse at sidde og vente på at Donald Trump skulle komme ud i rosenhaven og fortælle om USA var med i Parisaftalen eller ej. På den ene side håbede man jo på at fornuften havde ramt ham, men vi vidste jo allesammen godt hvad han ville sige. Trump, og dermed det officielle USA, er nu reelt uden indflydelse på den globale klimadagsordenen.
Når vi taler om kunstig intelligens, så handler det ofte om robotter og software der løser problemer for os, og som måske endda truer os. Men kan kreativitet blive kunstig?
Hvis man får livstruende høj feber, hvad er så det vigtigste at gøre? Nedkøling. Det er logik. Hvis kloden får livstruende høj feber, hvad gør man så? Et lige så logisk bud er at køle den ned ved at trække dynen af CO2 lidt af igen, med træer! Men hvor mange skal der til? Mange. Rigtig, rigtig mange.
I denne uge skete der noget, som vil forandre den måde vi bygger huse på, og høster energi på. Tesla's Solar Roof gik online til bestilling. Solceller er jo i sig selv slet ikke noget nyt, og solceller indbygget i tagsten er også set før, men her er tale om et globalt produkt til en skarp pris, og et enormt potentiale.
Hvorfor opfører vi os ofte så irrationelt, og nogle gange bare som de andre, selvom det er indlysende dumt? Ifølge mange hjerneforskere, så er vores tænkemuskel en stor lappeløsning, og det er "tankevækkende" at vi selv tror vi er perfekt skruet sammen. Måske har vi brug for en seriøs opdatering, hvis vi ikke skal køre menneskeheden ud over kanten.
Hidtil har jeg tilhørt de få der har et apokalyptisk syn på klimaforandringer, ikke for spændingens skyld, men pga. uhyggelige fakta. I denne uge har DR og andre danske medier haft fokus på klimaet, og med mindre man hverken kan læse, se eller høre, så er der alt mulig grund til at få kaffen galt i halsen. Så nu er jeg måske en af de mange.
Der dukker flere og flere elbiler op på messerne rundt om i verden, og ironien driver ned af væggene i denne uge, hvor tre af de største europæiske mærker viser vejen, samtidig med at vores regering spiser os af med endnu en kortsigtet plan for elbiler i dette land. Men jeg tror dog at biler som disse, vil få os til at glemme benzinslugerne meget hurtigt.
Jeg skriver dette åbne brev til dig, for at fortælle dig, at du ikke er en idiot. Du behøver ikke føle dig som en idiot når du kører rundt i din BMW i3 elbil. Jeg kører i3, og med mindre
jeg selv er en idiot, ja så er du altså ikke en idiot. Vi er begge sure. Som du selv siger, så skal vi være grønne og passe på miljøet, og når der så er solgt mere end to elbiler, så lægges der
afgifter på. Du har ret, det er da at gøre grin med os.
Ligesom guldfeberen i det 19. århundrede, kan man nu tale om en decideret lithiumfeber. Vi har brugt lithium i mange år, men kun til batterier i små apparater. Nu kommer elbilerne, og deres batterier skal, indtil videre, bruge store mængder lithium. Skal vi nu til at have endnu mere menneskelig lidelse og elendighed i kølvandet på udvindingen af lithium, som det er tilfældet med guld, diamanter, kul og olie?
Det bliver varmere, isen smelter og havet stiger. Vi hører det hele tiden. Nå, ja, hvad så, tænker du måske? Hmm, ja så er det passende med en lille advarsel: hvis du læser op på det her, og begynder og forstå hvad der er på spil her, så risikerer du at indse, at vi som art, er trængt op i en krog. Hvis du vil leve dit liv i lykkelig uvidenhed, skal du ikke læse videre.
Det var egentlig min mening at skrive mere detaljeret om batterier. Det er et komplekst emne, og batterier er helt sikkert en hjørnesten i det fossilfri samfund. I min søgen faldt jeg over John Goodenough. Han er Lithium-Ion-batteriets fader, og han har minsandten lige offentliggjort et gennembrud, i en alder af 94 år! Så lad mig blot holde mund og give ordet til John.
20 mio. mennesker er ifølge FN i akut risiko for at dø af sult. Det er potentielt den værste situation siden 1945. Hvordan får vi stoppet dette vanvid? Det kommer bag på os hver gang, og
selvom vi selvfølgelig støtter op når FN beder os om det, så får man jo hver gang den tanke: kan sådanne katastrofer forebygges? Ifølge FN verdensmål er svaret ja.
Mens de danske politikere snorksover i timen, så buldrer resten af verden afsted med udbredelsen af elektrisk transport. Der er selvfølgelig andet end elbiler i Genève i år, men hvorfor
beskæftige sig med dem? Nå ja ok, vi har både benzin- og eldrift i vores hustand. Benzinbilen skruer vi på. Elbilen kører vi i.
Der er kun en grund til at dette skal skrives nu. For der er muligvis meget kort tid tilbage af Trumps præsidentembede. Når han er smidt ud af byen og Mike Pence bliver den nye sherif, vil det følgende jo være totalt ligegyldig. Jeg taler om noget helt bestemt der står i USA's forfatning: tilføjelse nr. 25, afsnit 4 som blev indskrevet i 1967.
En sær frygt kan snige sig ind i folks bevidsthed. Vi kender den alle. Den er her altid i en eller anden form. Den kan sætte sig i det enkelte menneske. Den kan forme et lands politiske dagsorden. Frygten for det fremmede. Måske har du lært ikke at frygte det fremmede? Det kan læres på mange måder. Ved at rejse. Ved at lytte. Ved at rumme. Ved at hjælpe. Her er historien om hvordan jeg lærte at slippe frygten for det fremmede, med et enkelt velplaceret smæk.
Lad os sætte os i en rundkreds med Newton, Watt, Joule, Volta og Ampère og få styr på de enheder! De gamle mænd ville vende sig i graven, hvis de vidste hvordan vi roder rundt med deres
navne, når vi forsøger at sætte tal på kraft, effekt, energi, spænding og strøm. Så svært er det jo ikke! Men jeg tager forbehold for fejl i det følgende...
Vi deler så meget. Vi er så ens. Så hvad er vi egentlig bange for? Hvorfor har vi brug for videoer som disse for at blive mindet om at vi skal støtte hinanden? Måske fordi nogle prøver at
bilde os ind at vi skal frygte hinanden? Nogle budskaber, også reklamer, rammer plet. "Alt det vi deler" er nyeste geniale påfund fra TV2. Stort cadeau til dem!
Lever vi i den farligste tid? Er vi truet på vores eksistens fra alle sider? Ja, selvfølgelig. Sådan har det altid været. Universet er sandsynligvis det farligste sted at opholde sig,
uanset hvem der er præsident i Guds eget land...
(ADVARSEL: dette indlæg indeholder apokalyptisk fakta og tyk ironi!)
Vi har altid haft fri adgang til ilt, når vi trækker vejret. Vi har nu så billig adgang til information at det nærmest er gratis. Næste skridt er næsten fri adgang til energi. Det vil betyde en eksplosion i den personlige frihed. Forestil dig en verden hvor der ikke kæmpes om ressourcer. Utopi? Måske ikke.
Det er nogle vilde ting der vises frem i Las Vegas i år, og selvom CES handler om alt muligt indenfor forbrugerelektronik, så fokuserer vi her på "smartphones on
wheels". Elbiler med selvkørende teknologi fylder rigtig meget nu, og de vil ændre hele transportsektoren på måder vi har svært ved at forestille os.