Trump har travlt

Der er kun en grund til at dette skal skrives nu. For der er muligvis meget kort tid tilbage af Trumps præsidentembede. Når han er smidt ud af byen og Mike Pence bliver den nye sherif, vil det følgende jo være totalt ligegyldig. Jeg taler om noget helt bestemt der står i USA's forfatning: tilføjelse nr. 25, afsnit 4 som blev indskrevet i 1967.

Dette er ikke en politisk blog. Jeg leder blot efter fakta, og så prøver jeg at forstå hvad der er sket, hvad der foregår, og hvad der kan ske. Det er min opfattelse at det kræver en særlig stærk personlighed at kunne tåle det politiske spil. Efter den målestok er Donald Trump enestående stærk. Han er tilsyneladende immun overfor kritik, og selvom hans politiske dagsorden kan synes skrøbelig og forvirrende, så er han meget ihærdig og stædig. Men noget lurer i kulissen, som Trump måske ikke ser.

 

Dette indlæg handler ikke om, hvorvidt Trumps politik giver mening, men om muligheden for, at han snart bliver fjernet. Hans største fjende står muligvis skulder ved skulder med ham. Den mand han måske burde frygte mest, er vicepræsident Mike Pence.

 

Da jeg så et indslag med Lawrence O'Donnell fra MSNBC blev jeg meget overrasket over et faktum, som den veltalende vært serverede i et befriende adstadigt tempo. Jeg havde netop set en masse indslag om Trumps usædvanlige udelukkelse af store medier fra en pressekonference, og var bare som sædvanlig i tvivl om hvad der foregår i den amerikanske administration. Jeg skal være helt ærlig og sige at jeg ikke ledte efter MSNBC's indslag, men blot faldt over det som et af Youtube's forslag i min søgen efter logik.

 

Nu vil jeg gerne understrege at min følgende meget korte fortolkning af det O'Donnell siger og det der faktisk står i den amerikanske forfatnings tilføjelse nr. 25, afsnit 4 kan være fuldstændig forkert. Men hvis det er rigtig forstået, og hvis Mike Pence er ligeså skarp, som han umiddelbart giver udtryk for, når vi ser ham på skærmen, så kan Trump have meget kort tid tilbage i det ovale kontor.

 

Den originale tekst (min forkortelse): "Amendment XXV, section 4: Whenever the Vice President and a majority of either the principal officers of the executive departments or of such other body as Congress may by law provide, transmit to the President pro tempore of the Senate and the Speaker of the House of Representatives their written declaration that the President is unable to discharge the powers and duties of his office, the Vice President shall immediately assume the powers and duties of the office as Acting President. ... Thereupon Congress shall decide the issue, ... If the Congress, ... determines by two thirds vote of both Houses that the President is unable to discharge the powers and duties of his office, the Vice President shall continue to discharge the same as Acting President..."

 

Min tolkning: Hvis vicepræsidenten og et flertal af det amerikanske kabinet finder, at præsidenten ikke kan udøve hans magt og forpligtigelser, vil vicepræsidenten straks overtage embedet som fungerende præsident. Kort efter vil kongressen med 2/3 af stemmerne kunne sikre at vicepræsidenten fortsætter som fungerende præsident.

 

Det er, som O'Donnell også pointerer, værd at bemærke, at der ikke står noget om, at præsidenten skal være beviselig syg eller for den sags skyld sindssyg. Det er udelukkende op til vicepræsidenten at aktivere denne process.

 

Jeg har, som mange andre, været meget forvirret over de signaler den nye præsident har sendt ud gennem hele valgkampen, efter han blev valgt og efter han blev indsat. Man har jo ofte kunnet se på nyhedsværternes flakkende blik, at det har været umuligt at finde hoved og hale i det der blev sagt. Jeg mener, Trump har sagt først det ene og så det modsatte, og senest siger hans embedsmænd det modsatte af hvad han selv siger. Man har jo lyst til at blot give op, læne sig tilbage og håbe på ingen kommer til skade.

 

Mænd som vicepræsident Mike Pence og Trumps særlige rådgiver Steve Bannon, virker mistænkelig rolige ved situationen. Det lader til at Mike Pence lige er den type flertallet af republikanerne drømmer om. Skarpere end den seneste Bush og veltalende som Reagan. Hvis Trump bliver væltet af en som Pence indenfor en uge, en måned eller et år, så tvivler jeg på Trump vil være savnet mere en et døgn. Og jeg tænker her ikke på Trumps konkrete politiske dagsorden, altså om man kan lide den eller ej, men at alle ville ånde lettet op, og se frem til at vende tilbage til velartikuleret og konsistent politik, uanset fløj.

 

Men det vil ikke være så let for Mike Pence at udføre denne manøvre, som man skulle tro. Jeg tror faktisk Pence er mere bekymret for Trumps særlige rådgiver Steve Bannon, som jo helt åbent har erklæret at hans mål er at dekonstruere hele systemet. Det lyder lidt tåget, men det er ment alvorligt, og Steve Bannon er meget intelligent. Trump ser ganske givet op til ham, men bliver muligvis selv brugt som en nikkedukke.

 

Hvis Trump vil huskes for noget som helst konstruktivt og positivt, så skal han vågne op nu. Steve Bannon lægger ikke engang skjul på hans dagsorden, som følger russeren Aleksandr Dugins filosofi. Ført ud i verden vil den få Trumps snak om mure og indvandring og alt det andet til at blegne fuldstændigt. I værste fald, så forstår Trump udmærket hvad Bannon har gang i, og spiller bare dum foran verden som en afledningsmanøvre. Prøv at lytte grundigt til Trumps første tale til kongressen, og tænk på at det er på teleprompter. Det er så "smooth", at det var lige før jeg hoppede på den ;-)

 

Steve Bannons ideologi og Trumps retorik får Mike Pence til at fremstå som en renhjertet spejderdreng. Hvis Pence er det mindste i tvivl om det er en god idé at satse hele den nuværende verdensorden, så har han muligvis nogle søvnløse nætter, hvor han tænker på hvornår han skal slå til. Og demokraterne? De har nu holdt vejret i over en måned...

Skriv en kommentar

Kommentarer: 0
Få besked om nye opslag:
Støt mig med bidrag

Book mig på Foredragsportalen.
Støt mig på Patreon.

Læs om mine foredrag

Lifelike | Jesper Berggreen | Fasanvej 10 | 8544 Mørke | CVR 35691146 | Email: jesper@lifelike.dk