Hans Rosling

Hans Rosling døde i tirsdags, 68 år gammel. Han sagde ellers selv, at han planlagde at blive 100 år gammel. Hans Rosling var en af mine helt store helte. Han arbejdede nemlig ikke med alternative fakta, men kun fakta. Basta. Heldigvis arbejder hans familie videre med hans idéer og metoder.

I en verden, hvor det tilsyneladende er sådan, at populismen hersker, fakta intet betyder og magten går til dem der råber højest, er det ekstra trist, når et menneske som Hans Rosling går bort.

En meget stor del af mit personlige verdensbillede er baseret på arbejde af folk som Hans Rosling. Hans formidling af fakta er den lim jeg har brugt til at bygge min mosaik af overblik. Han siger på et tidspunkt, at han har en nabo som forstår sig på 200 forskellige slags vin, og at han selv kun kender 2 slags: rød og hvid. Til gengæld har han selv styr på flere hundrede parametre for 200 lande, og naboen troede kun der fandtes to slags lande: I-lande og U-lande.

I 1960 var det stort set sådan, at verden var delt i dem og os. Der var 3 milliarder mennesker på jorden. 1 mia. levede i ekstrem fattigdom, 1 mia. var også fattige, men ikke livstruede og de fleste af resten levede i vestlige lande. Nu er vi 7 mia. og det som er gået den 1 mia. i den vestlige verdens næse forbi er, at der stadig er 1 mia. ekstremt fattige, så hvem er de andre 5 mia.? Som Hans udtrykte det: det er almindelige hårdt arbejdende mennesker i ikke-vestlige lande, som får gennemsnitlig 2 børn. De fleste i Asien og Indien.

Jeg vil udtrykke det sådan her: hvis vi, der sidder på 80% af verdens ressourcer, ikke er beviste om over halvdelen af alle menneskers eksistens på denne klode, svarer det til at vi har sovet i timen i over 5 årtier...

Han gjorde det også klart, at hvis vi vil udrydde ekstrem fattigdom i verden, er det nemmest og billigst at gøre det hurtigt! Dvs. på mindre end en generation. Fattigdom går i arv. Tålelig levestandard går også i arv. Fattige får mange børn. Middelklassen får få børn. Som han selv sagde: vi kan først rigtig komme i gang med at løse de virkelig store problemer, som klimaforandringer og ressourcespild, når den sidste milliard mennesker er løftet ud af ekstrem fattigdom. FN estimerer at målet kan nås inden 2030. Lad os komme i gang!

Og lige en sidste ting: verdens befolkningstilvækst skyldes ikke, som de fleste tror, at fattige får mange børn. Mange af de børn dør nemlig inden de fylder 5 år. Verdens kvinder føder i dag i gennemsnit ca. 2,5 børn hver. Vi bliver flere og flere udelukkende fordi vi bliver ældre. Basta.

Hans Rosling fangede min opmærksomhed, da han præsenterede hans data-bobler på TED. I dag kan du selv lege med de mange data på gapminder.org. Det er et enestående værktøj til at forstå verden.

Ti år senere, og man kan blive i tvivl om han har talt for døve ører. Jeg elsker den måde han her gør opmærksom på at mainstream medier simpelthen ikke har styr på størrelsesforhold i fakta, ved hjælp af hans sko! Det er ikke for at nedgøre journalisten, men vi som kikker med må jo kunne forvente et minimum i formidling af proportioner!

Siden 2015 har Hans Rosling, sammen med sin søn Ola, arbejdet på en bog med arbejdstitlen "Factfullness", som bliver et forsøg på at identificere årsagerne til at fakta så let misforstås og hvad der konkret kan gøres ved det. Hold øje med om den udkommer...

"Nyheder handler om begivenheder og helst farlige begivenheder. Den store udvikling i verden er langsom, men vigtigere end de fleste begivenheder."
- Hans Rosling

Skriv en kommentar

Kommentarer: 0
Få besked om nye opslag:
Støt mig med bidrag

Book mig på Foredragsportalen.
Støt mig på Patreon.

Læs om mine foredrag

Lifelike | Jesper Berggreen | Fasanvej 10 | 8544 Mørke | CVR 35691146 | Email: jesper@lifelike.dk