Kære Frank Hvam

Jeg skriver dette åbne brev til dig, for at fortælle dig, at du ikke er en idiot. Du behøver ikke føle dig som en idiot når du kører rundt i din BMW i3 elbil. Jeg kører i3, og med mindre jeg selv er en idiot, ja så er du altså ikke en idiot. Vi er begge sure. Som du selv siger, så skal vi være grønne og passe på miljøet, og når der så er solgt mere end to elbiler, så lægges der afgifter på. Du har ret, det er da at gøre grin med os.

Det var en ordentlig omgang nostalgi og skabertrang du og Casper fik skruet ned i filmen Dan-Dream. Hold da op. Tænk, hvor kunne Danmark havde lignet Silicon Valley for elbiler, hvis ikke det var for den træghed I så tåkrummende portrætterer i filmens karakterer udenom selve Dan-Dream holdet. Mens Bonnesen, Knagstrup, Vonsil og Henrik jo er et Silicon Valley Dream-team!

Thure Barsøe-Carnfeldt, manden bag det hold der kæmpede med at realisere virkelighedens elbil: Hope Whisper, var i sandhed forud for sin tid. Danmarks helt egen Elon Musk. Vi hylder dig Thure! 24 år for sent... undskyld... Nå, men Frank, du elsker din i3'er. Jeg elsker min i3'er. Du og jeg ved, at nu sker det endelig, men det startede sjovt nok ikke i Hadsund, Wolfsburg eller Detroit, som ellers var oplagt, men i Silicon Valley. Ha! Computere med hjul på! Hvem skulle have troet det?

Efter at have set filmen kom jeg til at tænke på, at jeg da vist selv havde designet en elbil engang. Jeg havde på fornemmelsen at min originale tegning lå et sted, så jeg måtte rode hele mit loft igennem, og det lykkedes sgu at finde den. Den tegning vil jeg gerne dele med dig. For selvom jeg har haft mange dinosaur-juice-slubrende køretøjer gennem tiderne (7 biler og 8 motorcykler), så har den elektriske bil været en drøm helt fra starten.

I 1980 sidder jeg, 11 år gammel, hjemme hos mine bedsteforældre på ferie. De var nogle meget søde bedsteforældre. Det var nemlig sådan, at de altid spurgte mig om, hvad jeg troede der ville ske i fremtiden, og så gav de mig altid ret. En dag spurgte min farmor mig om, hvordan fremtidens biler ville se ud? Jeg svarede, at de selvfølgelig ville være elektriske! Jeg ved ikke helt hvor jeg vidste det fra, men jeg satte mig i hvert fald med millimeterpapir og pen og designede en elbil.

Billedet her er fra d. 3. august 1980, hvor jeg sidder og tegner bilen. Den er trehjulet og har store gummikofangere, ligesom radiobiler, som jo var det eneste jeg havde kørekort til dengang. Bemærk at de fire batterier er på 220 volt, hver! Det bliver voldsomme 880 volt til motoren. Tag den Knas!

Min farmor mente helt bestemt at den ville være i produktion inden år 2000, og det er jo sandt at både Hope Whisper (dog kortvarigt), Mini-el (Ellerten) og Kewet'en (nu i Norge!) så dagens lys langt inden årtusindeskiftet.

Måske skulle jeg have fortsat arbejdet? Men pyt. Nu sker der jo endelig noget. Bare ikke i Danmark. Lad bare folk tro vi er idioter, lidt endnu...

Kærlig hilsen

Jesper

P. S. Du siger også at du er bange for klimaforandringerne. Sådan nærmest angst? Tja, det har vi så også til fælles ;-) Jan Gintberg formulerede det så smukt i 2009: "...nogle er bekymrede – andre er nogenlunde skide ligeglade og fejrer sandsynligvis temperaturstigningerne og efterårets klimatopmøde ved at ombygge en Ellert til en havegrill..."

Skriv en kommentar

Kommentarer: 0
Få besked om nye opslag:
Støt mig med bidrag

Book mig på Foredragsportalen.
Støt mig på Patreon.

Læs om mine foredrag

Lifelike | Jesper Berggreen | Fasanvej 10 | 8544 Mørke | CVR 35691146 | Email: jesper@lifelike.dk