Den farligste tid

Lever vi i den farligste tid? Er vi truet på vores eksistens fra alle sider? Ja, selvfølgelig. Sådan har det altid været. Universet er sandsynligvis det farligste sted at opholde sig, uanset hvem der er præsident i Guds eget land...

(ADVARSEL: dette indlæg indeholder apokalyptisk fakta og tyk ironi!)

Barack Obama har sagt, at hvis du blev spurgt, hvornår i historien du helst ville komme til verden, ville svaret være: lige nu! Måske, men i dag overtager Donald Trump hans kontor, og selvom det for mange er en gruopvækkende erkendelse, så lad os nævne nogle af de ting, som trods alt er farligere for os alle, bare sådan for at blive i bedre humør ;-)

 

 

Klimaforandringer

Ja ok, her er Trump i hvert fald en kæp i hjulet, for han kan forsinke mulige løsningerne en hel del, og selvom det er positivt at Kinas Xi Jinping nu opfordrer til at internationale klimaaftaler overholdes, så har vi nu alle været gode til at ignorere truslen. Det kan sådan set for længst være for sent, fordi de potentielt irreversible forandringer kommer snigende. Den ubalance i jordens indstråling-/udstrålingsregnskab som James Hansen (blandt mange andre) har gjort så grundigt rede for i årtier, har nogle konsekvenser som begynder at vise sig meget tydeligt i disse år. Problemet med store komplekse systemer, såsom klimaet på en planet, er, at reaktionerne på forskydninger går meget langsomt. Tilsyneladende. Men visse begivenheder, som følge af disse forandringer, går uhyggeligt hurtigt. Isboringer har fx. vist at voldsomme ændringer i havstrømme kan ske på ganske få år, endda ned til et enkelt år. Sådanne ændringer er akut katastrofale for hele klodens økosystemer.

I min optik er det nu blevet ligegyldigt, hvem der har skylden for den globale opvarmning, og hvis det (mod al logik) ikke har noget med menneskelig adfærd at gøre, så er det også alt for sent at flæbe over det. Der er kun én strategi der giver nogen som helst mening: stands udledning af drivhusgasser. Nu.

 

Supervulkaner

Heldigvis er der ting vi ikke er skyld i. Et udbrud af en supervulkan, som fx. den der ligger og lurer under Yellowstone nationalpark i USA, vil kunne udrydde store dele af jordens befolkning, og gøre det rigtig svært for de overlevende at rette op på civilisationen. Det er godt og vel 600.000 år siden denne supervulkan sidst var i udbrud, næstsidste udbrud skete for 1,3 mio. år siden, og for 2,1 mio. år siden var der sørme også udbrud. Så noget tyder på at endnu en bøvs indeholdende mellem 1000 og 2000 kubikkilometer lava og aske er nært forestående (en "almindelig" vulkan kommer sjældent over 10 kubikkilometer materiale). Hvad er "nært"? Det kan være i morgen, og det kan være om 200.000 år. Og med de odds, er det meget lidt sandsynligt at det sker, lad os sige, inden din familie har råd til en ferierejse til Mars.

 

Asteroider

At jorden bliver ramt af noget stort og tungt ude fra rummet er meget almindeligt, hvis man er en planet der bliver nogle milliarder år gammel. Hvis man er et menneske er det meget ualmindeligt. Ikke desto mindre så er der mennesker som arbejder meget seriøst på at forhindre katastrofen. Ud fra devisen om hvad det koster pr. menneske at løse et livstruende problem, så arbejder disse mennesker seriøst med at designe fx. raketter der skal koble sig på faretruende asteroider og skubbe dem væk fra kollisionskurs. Det skulle efter sigende være meget billigere (pr. menneske) end at finde en kur mod kræft.

Hvis nu alligevel en stor sten, lad os sige på størrelse med Paris, skulle ramme jorden, ja så er det nok en nådig og smertefri død for os alle. Det bedste er selvfølgelig at stå lige der hvor den rammer, for stenen vil helt lydløst, med måske 50.000 km/t, ramme det yderste af vores atmosfære, og på et splitsekund få overfladen af et enormt område til at fordampe. Du vil bogstavelig talt kunne lukke øjnene i et blink på en smuk og stille sommerdag og være fordampet når du åbner øjnene igen. Din hjerne vil ikke have registret et eneste smertesignal før alle atomer i din krop vil være rejst fra hinanden. Befinder du dig på den modsatte side af jorden, vil du måske høre om begivenheden i nyhederne, inden en kilometerhøj mur af glohed gas, der bevæger sig hurtigere end lyden over hele jordens overflade, også vil få dig til, smertefrit, at fordampe.

 

Solstorme

Det er helt normalt med uskadelige solstorme, altså store udbrud af plasma fra solens overflade, som slynger højenergipartikler ud i rummet. De afbøjes af jorden magnetfelt og ses som smukke nordlys. Lidt kraftigere udbrud kan en gang imellem sende vores elektriske kredsløb til tælling, og det kan såmænd være alvorligt nok, men der er altså også en mulighed for enorme udbrud. Solen er en lumsk en, og den er jo som en kontinuerligt detonerende brintbombe af ufattelige dimensioner, og der kan opstå nogle voldsomme tryk, som kan sende meget store mængder partikler og stråling afsted. Jorden kan i princippet blive ristet fuldstændig af sådan et udbrud, og sandheden er desværre at ingen ved hvor sandsynligt det er at vi lige skulle være i skudlinien. Vi vil kunne vide besked om sådan en hændelse ca. en halv til en hel time i forvejen. Beklager, det vil bare være en totalt nederen nyhed...

 

Økonomisk kollaps

Ah, endelig tilbage til noget vi selv kan tage skylden for. Helt ærlig, vi er totalt afhængige af et forældet centraliseret system, hvor penge, enten fysisk eller digitalt, skifter hænder, og det er mildest talt skrøbeligt. Jeg har den opfattelse, at en pengeseddel i din hånd blot er et bevis på at en anden skylder det beløb der står på sedlen, og det lader til at hele pointen er at samle så mange "skyldnerbeviser" man kan, med det resultat at de fattigste bliver fattigere, og de rigeste bliver rigere. Alternative decentrale systemer er ved at dukke op, som fx. deleøkonomi der er baseret på fysiske ting og Bitcoin der er baseret på såkaldte Blockchains, og med lidt held kan disse redde os inden korthuset falder sammen.

 

Overbefolkning

De fleste mennesker i den vestlige verden tror den globale befolkningstilvækst skyldes, at folk i den ikke-vestlige verden får mange børn. Det er ikke korrekt. Det gennemsnitlige antal børn en kvinde på planeten føder er nu nede på 2,5 (5,0 i 1960). Vi bliver flere og flere, fordi vi ikke dør ret meget. Men vi er altså efterhånden ret mange på planeten nu. I 1960 var vi 3 mia. Nu er vi 7 mia. Hvis vi levede af grøntsager og korn ville der kunne brødfødes mindst 17 mia. Hvis vi skal have kød flere gange om ugen er der kun plads til 2 mia. Med andre ord: hvis vi ikke snart får styr på husholdningsregnskabet i vores lille "planeten-jorden-klub" (med tvungen medlemskab), så er vi seriøst på spanden...

 

Kunstig intelligens

Teknologien redder vores røv! Måske... Der er nemlig lige den hage ved det, at løbsk kunstig intelligens, som meget vel kan opstå hurtigere end vi tror i kraft af den eksponentielle teknologiske vækst, kan være meget farlig. Her er dilemmaet, at selvom et computersystem med en IQ på 10.000 og adgang til internettet ikke nødvendigvis er ondsindet i sig selv, og kan løse problemer vores hjerne må give op overfor, så kan grundlaget for sådan et systems moral være så sjusket programmeret, at det ikke kan se nogen pointe i at prioritere vores ve og vel. Dette er en kompliceret diskussion fuld af modsætninger, som jeg vil tage op på et senere tidspunkt, så jeg vil nu blot spørge: hvis man betragter forskellen i intelligens og formåen mellem en flue og et menneske, og forestiller sig en lignende forskel mellem os og en kunstig intelligens, tror du så den kunstige overmagt vil have dårlig samvittighed over at svinge menneske-smækkeren? Hvis du alligevel ikke kan sove i nat, så læs lidt om "grey goo"...

 

 

Og således opløftet kan du sætte dig til rette foran flimmeren og opleve Trump's vej ind i det ovale kontor, hvor han vil sætte sig bag det gamle skrivebord, og gribe verdens mest magtfulde våben: præsidentens fyldepen.

Kilder:

https://medium.com/@theonlytoby/history-tells-us-what-will-happen-next-with-brexit-trump-a3fefd154714#.8a768mw08
https://www.information.dk/debat/2016/12/lever-farligste-tid-vores-planet
https://www.information.dk/udland/2016/12/udviklingen-ved-polerne-faar-loebe-koldt-ryggen-paa-klimaforskere

https://www.theguardian.com/business/2017/jan/17/china-xi-jinping-china-free-trade-trump-globalisation-wef-davos

http://www.tallbergfoundation.org/2016/08/03/abrupt-climate-change/

https://www.giss.nasa.gov/research/news/20120130b/
https://cleantechnica.com/2016/12/28/cleantech-solution-lacking/

http://www.bbc.com/news/science-environment-38513740
http://finans.dk/live/opinion/ECE9194462/saxo-banks-chefoekonom-karl-marx-havde-ret/
https://www.theguardian.com/global-development/2017/jan/16/worlds-eight-richest-people-have-same-wealth-as-poorest-50
http://www.ted.com/talks/gary_haugen_the_hidden_reason_for_poverty_the_world_needs_to_address_now
https://www.ted.com/talks/steven_pinker_on_the_myth_of_violence

http://earthsky.org/earth/scientists-reconstruct-supervolcanic-eruption
http://www.kristeligt-dagblad.dk/mennesker/ung-ivaerksaetter-vil-redde-verden
http://asteroiddefence.com/
http://nypost.com/2014/07/24/solar-flare-nearly-destroyed-earth-two-years-ago-nasa/
https://oneinabillionblog.com/economics-2/economics/three-reasons-for-the-failure-of-economics/
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Blockchain_(database)
https://www.gapminder.org/videos/dont-panic-the-facts-about-population/

http://data.worldbank.org/indicator/SP.DYN.TFRT.IN?
http://www.cowspiracy.com/

http://www.theverge.com/2016/6/2/11837566/elon-musk-one-ai-company-that-worries-me

https://en.wikipedia.org/wiki/Grey_goo

http://reports.weforum.org/global-risks-2017/

Skriv en kommentar

Kommentarer: 0
Få besked om nye opslag:
Støt mig med bidrag

Book mig på Foredragsportalen.
Støt mig på Patreon.

Læs om mine foredrag

Lifelike | Jesper Berggreen | Fasanvej 10 | 8544 Mørke | CVR 35691146 | Email: jesper@lifelike.dk