Hvad er du bange for?

Hvad er du egentlig dybest set bange for? De forkerte ting - ifølge Søren Ekelund. Han foreslår at vi begynder med at løse de problemer der for færrest penge kan redde flest liv. Logisk? Døm selv.

For et par uger siden mødte jeg Søren Ekelund. Vi var begge inviteret til en halloweenfest hos de første mennesker, der rejste jorden rundt i elbil - en bil, som Søren selv havde hjulpet med at bygge. Vi hilste på hinanden ved selvsamme bil - en konverteret Nissan Qashqai - og den havde nogle problemer med at lade. Efter at have rodet med bilen i et stykke tid, satte vi os alle til et flot dækket bord og nød en fantastisk græskarsuppe! Jeg var heldig at få plads ved siden af Søren. Han fortalte mig at han ventede på, at hans TEDx Copenhagen Talk skulle blive offentligt tilgængeligt på Youtube. Jeg var temmelig overrasket over at høre hvad det handlede om.

 

Søren fortalte mig, at han havde opdaget, at den billigste måde at redde liv på var at bygge et forsvarssystem mod asteroider. Han gav nogle eksempler for at spore mig ind på tankegangen: Sandsynligheden for at blive dræbt af en haj er omkring halvdelen af sandsynligheden for at dø ved at snuble i badeværelset. Sandsynligheden for at blive dræbt af terrorister er lidt lavere end sandsynligheden for at blive dræbt af en asteroide. Alligevel bruger vi milliarder på at forsvare os mod terrorister og næsten ingenting på at forsvare os mod asteroider.

Ja, titlen på denne tale er temmelig provokerende, men der er ligger et stærkt budskab bag.

  

Mener han seriøst at vi skal forsvare os mod asteroider? Ja han gør! Han er medstifter af Emergency Asteroid Defense Project af samme grund. I denne forbindelse kommer begrebet "Public Goods" i spil, altså de fælles goder som vi nyder godt af hvis nogen har betalt for dem, selvom vi ikke selv har. Fx. vacciner.

 

Det skaber dilemmaet, at ingen er villige til at betale for det fælles gode individuelt på grund af den (fejlagtige) opfattelse, at de andre nok betaler. Med det resultat at ingen betaler noget som helst for at undgå en bestemt katastrofe, med den konsekvens at vi er forsvarsløse når den indtræffer. Så hvad kan man gøre ved det?

 

Søren forsøgte at finansiere Emergency Asteroid Defense Project gennem crowdfunding, men som han havde forudset, kom der næsten ingen penge.

 

Så hvis crowdfunding ikke virker, og begrebet om fælles goder virkelig er noget som mennesker ikke er skabt til at forstå, hvordan skal man så finansiere et projekt som dette på et globalt plan?

 

Søren har fundet en løsning, og han kalder det Venture Capital Financing of Society. På hjemmesiden vcfs.co.uk forklares det elegant:

 

Venture Capital Funding of Society (VCFS) er en investeringsfond med en videnskabelig løsning på at skabe bæredygtigt overskud, fokuseret på gennemsigtige vilkår plus massiv dataanalyse med proprietær software og stor socialt ansvarlig investering (Socially Responsible Investment, SRI) baseret på iværksættererfaring i en arbejdsgruppe, der udnytter fordelene ved SRI, samtidig med at ulemperne ved almindelige venturekapitalfonde undgås.

 

Dette er, når man tænker grundigt over det, et virkelig grandiost koncept, og det kan måske redde os alle. Først og fremmest, lad os få det asteroide forsvarssystem bygget i en fart (det koster det samme som en uge af det amerikanske anti-terror budget), og lad os straks derefter løse klimakrisen, tak.

Skriv en kommentar

Kommentarer: 1
  • #1

    Kristian Amlie (torsdag, 15 februari 2018 23:17)

    Første til å kjøre rundt jorden i Elbil? Fantes vel ikke Qashqai for 25 år siden https://www.tu.no/artikler/for-25-ar-siden-kjorte-tyskeren-jorden-rundt-i-en-buddy-na-skal-han-gjenta-forsoket-med-en-buddy-elsykkel/383358 Ellers spennende artikkel om logikk og regning. Som faller på stengrunn, vi er følelsesmennesker - de fleste av oss :-)

    Vennlig hilsen Kristian Amlie

Få besked om nye opslag:
Støt mig med bidrag

Book mig på Foredragsportalen.
Støt mig på Patreon.

Læs om mine foredrag

Lifelike | Jesper Berggreen | Fasanvej 10 | 8544 Mørke | CVR 35691146 | Email: jesper@lifelike.dk