Tesla tager solen for givet

I denne uge skete der noget, som vil forandre den måde vi bygger huse på, og høster energi på. Tesla's Solar Roof gik online til bestilling. Solceller er jo i sig selv slet ikke noget nyt, og solceller indbygget i tagsten er også set før, men her er tale om et globalt produkt til en skarp pris, og et enormt potentiale.

Antallet af tag med solceller vil eksplodere de kommende år, og det pudsige er, at du ikke vil kunne se det. Tesla har nemlig lanceret et nyt produkt: Solar Roof, som ligner almindelige tagsten, men som er alt andet end almindelige tagsten.

Det har indtil nu været en væsentlig overvejelse, hvordan solceller skal placeres og på et eksisterende tag, så det ikke stikker for meget ud ift. bygningens øvrige udtryk. Resultatet kan visuelt være mere eller mindre heldigt. Men når først det er monteret, er ejeren som regel glad for det. Følelsen af at høste energi direkte fra de stråler der rammer taget, er ret speciel, og hvis jeg selv skal sige det, ret fornuftig.

Med stagnerende støtteordninger, er der brug for en helt ny tilgang til solenergi. Og heldigvis er solceller efterhånden så billige, at støtteordninger betyder mindre. Nu kan vi begynde at tænke på hvordan teknikken ser ud. Her har Tesla fat i noget. De har satset på at gøre det attraktivt at integrere solenergi i bygninger, så man simpelthen ikke lægger mærke til det. De tror så meget på, at det er det folk vil have, at produktionen nu er klar i enorm skala. En kæmpe fabrik i Buffalo skal i samarbejde med Panasonic sprøjte disse "soltegl" ud, allerede fra næste måned.

Varianterne med hhv. glat og struktureret overflade kan bestilles nu. De er valgt, fordi flest har vist interesse for dem. Det er Tesla's hensigt, at du kun skal henvende dig et sted. Dit tag måles op, og det vurderes hvor mange af tagstenene der skal være med indbygget solcelle, og et tilbud afgives. Accepterer du tilbudet, sørger de for resten. En udskiftning af dit tag vil tage 5-7 dage.

Varianterne der efterligner henholdsvis rød tegl og skiffer, skulle efter planen kunne tilbydes allerede næste år. De er alle fremstillet af quartz glas og illusionen af forskellige materialer er opnået ved en såkaldt hydrografisk farvning. Materialet er ekstremt hårdt, og garantien er den bedste i branchen. Almindelige solpaneler kan desuden leveres til montage på eksisterende tagflader.

De tagsten der har solceller indbygget afslører sig selv når de ses fra oven. Fra gaden kan du simpelthen ikke se forskel på dem med og uden solceller. Tesla tror på, at netop denne egenskab vil sikre succéen. For uanset hvor grønt du tænker, så er traditionelle solpaneler noget der tager opmærksomheden fra et måske ellers pænt hus. Faktisk er der steder man slet ikke må sætte solpaneler på sit tag af netop denne grund. Tesla løser nu dette problem en gang alle, globalt, og til en pris der skulle være til at betale.

De danske priser ligger ikke fast endnu, men foreløbige beregninger tyder på 1500 - 2000 kr pr. kvadratmeter, hvor ca 35% indeholder solceller. Når man tager i betragtning at der er tale om selve taget, altså ikke noget man lægger på et eksisterende tag, og at garantien dækker i husets levetid, ja så virker det ikke afskrækkende. Når energiproduktionen regnes med, evt. i kombination med et batteri, som fx Tesla's egen Powerwall, så ser regnskabet særdeles fornuftigt ud.

Skriv en kommentar

Kommentarer: 0
Få besked om nye opslag:
Støt mig med bidrag

Book mig på Foredragsportalen.
Støt mig på Patreon.

Læs om mine foredrag

Lifelike | Jesper Berggreen | Fasanvej 10 | 8544 Mørke | CVR 35691146 | Email: jesper@lifelike.dk