Brev fra Dixon marts 1985

Hvor svært kan det være at få et pas som statsborger i sit eget land? Hvis du er fattig er det næsten umuligt. Dixon har droppet planerne om at tage til Danmark, men vil mødes med min mor i Kenya i stedet for.

Denne historie er en autentisk fortælling fra Afrika baseret på håndskrevne breve fra en landsbybeboer i Zambia.

Hans breve har et omfang af næsten tusind tæt skrevne sider og skildrer hans liv over en tredive års periode.

Denne serie gengiver udvalgte breve, oversat til dansk, fra årene 1979 til 2010. Den samlede historie, på engelsk, kan læses i bogen "The Father of Andromeda".

Nogle navne er ændret, og historien kan betragtes som fiktion baseret på virkelige hændelser.

At få et pas kan være en næsten umulig opgave når man ingen midler har. Min mor har inviteret Dixon til at studere i Kenya, men tænk at det kan være så svært at få lov til det som statsborger i sit eget land.


 

Mkushi


19. marts 1985

Kære Sara,

 

Jeg skriver dette brev for at fortælle hvad der skete da jeg skulle hente mit pas. Jeg blev henvist til chefen for paskontoret, som ville vide hvorfor jeg havde søgt om tilladelse til at få et pas. Han bad også om at se brevet fra dig, som bekræfter at jeg er inviteret til at rejse ind i Kenya. Han troede ikke på mig. Var det virkelig et brev jeg havde fået tilsendt udefra, eller havde jeg selv formuleret det og fået det maskinskrevet et sted? Jeg sagde til ham at hvis han ville have bekræftet gyldigheden af brevet, kunne han skrive til den adresse der stod på brevet.  

 

Det nægtede han, og han sagde til mig at jeg skulle sørge for at få en ny invitation i et brev fra din arbejdsgiver forsynet med et officielt brevhoved, stempel og dato. Derfor beder dig om at sende et nyt brev. Det er meget vigtigt. Det er så svært at få et pas nu om dage, hvor reglerne er ændret, og man skal have en overbevisende grund.

 

Jeg presser på alt hvad jeg kan, og jeg mistænker dem for allerede at have passet klar til mig, men at de forhaler proceduren med alle disse påståede krav for at få en chance for at kræve bestikkelse.

 

Bare send flybilletten til mig, så booker jeg turen og telegraferer dig om hvornår jeg ankommer til Nairobi. Hvis mit pas endnu ikke er frigivet på det tidspunkt, vil jeg ikke kunne holde min vrede tilbage, og jeg må skifte taktik. De har været meget urimelige, og nu må det være nok. Jeg har gjort hvad jeg skulle, og alligevel generer de mig med disse småting.

 

I mellemtiden er jeg ved at få mine vaccinationer ved sundhedsmyndighederne i Lusaka. 

 

Din, Chimuka

 


Skriv en kommentar

Kommentarer: 0
Få besked om nye opslag:
Støt mig med bidrag

Book mig på Foredragsportalen.
Støt mig på Patreon.

Læs om mine foredrag

Lifelike | Jesper Berggreen | Fasanvej 10 | 8544 Mørke | CVR 35691146 | Email: jesper@lifelike.dk