Kodeordet for mine foredrag er "Perspektiv". Jeg kan provokere dig til at tænke nyt, og give dig lyst til at undersøge sagen nærmere selv. Det handler ikke om hvem der har ret, men om at tage stilling ud fra tilgængelig information.
Udvid dit perspektiv.
Book mig direkte, eller gennem Foredragsportalen, hvor jeg har 2 foredrag som udgangspunkt (ca. 45 minutter hver):
- Energi og miljø i nyt perspektiv
- Familie og skole i nyt perspektiv
eller se herunder hvad der er aktuelt lige nu:
Du tænker måske: Hvad skal vi med elbiler? Er de overhovedet grønne? Jeg tænker mere: Hvor hulen har de været i 100 år? Hvorfor tabte de til benzinbilen?
Jeg har elsket biler, så længe jeg kan huske. Jeg har aldrig dømt nogen teknologi ude, men har dog undret mig over hvorfor elektrisk fremdrift ikke har spillet en større rolle de sidste 100 år?
Efter at have skrevet over 200 artikler om grøn teknologi, er jeg kommet tættere på svaret: Det handler mere om vanens magt end om teknologiens kraft. Teknologi er som sådan blot noget der ikke virker helt endnu, for når noget virker 100% træder teknikken i baggrunden og hverdagen dukker op. I dag kalder vi dem elbiler, i morgen kalder vi dem blot biler.
Bevæbnet med formler for energiomsætning fra brændstoffer og elektricitet - samt viden om de skjulte tricks i batterier, elmotorer og software, gør jeg dig klogere på hvorfor den elektriske fremdrift i hele transportsektoren er på vej tilbage, denne gang for at sende fossilalderen på museum efter et århundredes tro tjeneste.
Foredraget er ca. 1 times varighed. Jeg har erfaring med at få det til at ramme præcis det antal minutter der ønskes. Spørgelysten er ofte stor bagefter.
Efter opfordring har jeg afholdt en række relevante foredrag tilpasset 10 af FN's 17 verdensmål, hvilket gør det nemt at sammensætte et foredrag efter ønske.
Et foredrag med udgangspunkt i et enkelt verdensmål har en varighed på ca. 1 time. En kombination af 2 - 3 verdensmål har en varighed på ca. 2 timer.
Der er naturlige overlap mellem emnerne, men det kan aftales hvad der skal være mest fokus på.
I AOF-regi har jeg fx kombineret på følgende måde (2 timer for hver pakke):
Mål 4, 5 og 10
Mål 7, 12 og 13
Mål 8 og 9
Med afsæt i egne erfaringer som barn og ung bosat i Afrika, kan jeg anskueliggøre hvad fattigdom indebærer og komme med bud på hvilke mekanismer der bør styrkes for at vi som menneskehed kan afskaffe den.
Relevante links: Sikabota.org - Gapminder.org
Fødevaresikkerhed er altafgørende for ethvert samfunds trivsel. Som vidne til hvad der sker når denne sikkerhed mangler, kan jeg formidle problemstillingerne og foreslå løsninger.
Relevante links: wfp.org
Uddannelse betyder alt. Erfaringer med uddannelsessystemet i Danmark og Zambia, kombineret med den situation mine zambianske venner og egne danske børn oplever, giver indblik i helt grundlæggende udfordringer ved at uddanne nye generationer.
Relevante links: Chibwe.org - Gapminder.org
Min relation til mennesker jeg kender i Zambia fortæller mig noget om ligestillingens komplekse udfordring. Hvordan skelner vi mellem idéer om lige-stilling, lige rettigheder og lige muligheder? Dette er et emne med mange vinkler, og en åben debat har en gavnlig virkning på alle samfund, men især samfund som er i gang med en skrøbelig udvikling.
Relevante links: Sikabota.org - Gapminder.org
Som skribent på CleanTechnica.com og iværksætter indenfor elektrisk mobilitet har jeg en solid baggrundsviden om bæredygtige transportformer og energisystemer.
Relevante links: CleanTechnica.com
Korruption er en af de væsentligste forhindringer for anstændige jobs og dermed fornuftig økonomisk vækst. Jeg har daglig kontakt med mennesker som kæmper for en anstændig tilværelse og som stædigt tror på at etiske valg i sidste ende vil forbedre deres vilkår. Men prisen er høj.
Relevante links: Gapminder.org - ijm.org
En dårlig infrastruktur hæmmer enhver udvikling. Men hvordan er dynamikken imellem gode transportmuligheder, god energiforsyning og god kommunikation? Hvor giver det mest mening at begynde? Med indgående erfaring i Afrikansk infrastruktur, som iværksætter i elektrisk mobilitet og et professionelt virke i IT-branchen, har jeg nogle konkrete bud.
Jeg har boet sammen med, og har stadig daglig kontakt med, almindelige afrikanske borgere ude i de helt små og fattige samfund, og derfor er uligheden mellem rig og fattig i det globale samfund meget tydelig for mig. Men i stedet for at gå på barrikaderne, arbejder jeg for dialog og konstruktive løsninger - nedefra.
Relevante links: Sikabota.org - ijm.org
Det handler i bund og grund om jordens naturlige ressourcer og udnyttelsen og kredsløbet af disse. Når kredsløbet ikke fungerer, skader dette naturen på en måde som med tiden skader mennesker. Mine artikler på CleanTechnica.com handler ofte om dette emne.
Relevante links: CleanTechnica.com
En hjørnesten i klimaindsatsen er naturligvis bæredygtig energiforsyning, men sammenhængen kan være svær at forstå. Jeg vil sige det på denne måde: Stenalderen sluttede ikke fordi der opstod mangel på sten...
Relevante links: CleanTechnica.com - unfccc.int
Jim Campbell, på vegne af Samsø Bæredygtig Festival:
– Hvem er Joule eller hvad er joule? Noget med energi i hvert fald, og med Joule/joule i hånden kan Jesper Berggreen, i et imponerende flow, tegne en linje i menneskets energiudvikling fra forhistorisk tid til en forhåbentlig bæredygtig fremtid. Tilhørere til Jespers oplæg til Samsø Bæredygtig Festival 2016 fik noget med hjem, tankegods, og ikke mindst, nogle helt konkrete og overraskende tal. Tal der kan bruges til bæredygtige beslutninger om vores individuelle bæredygtige energisystem.
Ole Mortensøn, Strynø:
– Tak for et glimrende foredrag, som gav perspektiv på store verdens-problemer og viste vej til løsninger på en saglig og informativ måde.
Carsten Moeskjær Madsen og elever, Herningsholm Erhvervsskole:
– Han ved hvad han taler om, havde styr på tingene og var dygtig til at fortælle om energiformer. Fint med nye input fra en gæstelærer der ved noget.
Lars C. Larsen, Viceinspektør, Mørke skole:
– Vi fik noget at tænke over, du ramte os, og tak for det!
ErhvervLystrup:
– BILTEMA i den grad med substans. Ud over, at vi fik noget smukt og æstetisk for øjet, lidt vroom og også stille lyd til øregangene, så blev hele snakken om elbiler godt og grundigt og ikke mindst fordomsfrit kvalificeret på bedste og mest forståelige vis. Der blev så særligt og fint nørdet i energimåling, i udfordringer omkring hele energilagring problematikken, i udvinding og udnyttelse af naturens mulige og umulige ressourcer og sat historisk perspektiv på området personbefordringen siden hestevognens tid. Der blev fortalt og forklaret, perspektiveret nærværende, spurgt, vendt og svaret, sådan at vi blev klogere sammen og fik noget med hjem og tænke over. Stærkt anbefalelsesværdigt.
Syddjurs Erhvervsnetværk:
– Ligestilling er et så stort og så følsomt og altid allesteds aktuelt emne.
Og helt særligt øjenåbnende, når Jesper vender forventningerne til oplægsindhold helt på hovedet, og man indfanges af en intens og fantastisk beskrevet helt anderledes virkelighed. En fortælling, som viser og skaber billeder, pirrer sanser og beriger ved at belyse samtidige livsvirkelige udfordringer for kvinder (og mænd) geografisk langt væk og tilfører nærværende ligestillingssnakke et helt andet perspektiv.
Mit perspektiv. Indholdet på disse sider reflekterer min subjektive perception af virkeligheden. Jeg vil gerne opfordre dig til at nære din egen nysgerrighed og lade dig inspirere til at styrke eller ændre dit eget perspektiv. Forståelse er nøglen.