Frihed

Frihed, både i tanke, tale og handling. Det har en pris. Er vi villige til at betale den? Er vi villige til at tage det ansvar der skal til for at kunne nyde det vi kalder frihed? Jeg har hørt om en for nylig der prøver.

 Nu ser det  så ud til at Trump skal svare for sine handlinger, både mht. 6. januar 2021 og hans tvivlsomme skatteforhold. Kommer han til at tage ansvar?

 

Putin bliver ved at opruste og taler nu med Hviderusland om også at gå ind i Ukraine derfra. Kommer han til at tage ansvar?

 

2022 blev mildt sagt ikke det år jeg havde forventet. Dagen efter Minsk-aftalen mellem Putin, Merkel og Hollande udløb, invaderede Rusland Ukraine, og siden da er det gået ned af bakke. Er det en 3. verdenskrig vi er vidne til? På en måde ja, for det verden egentlig spørger sig selv om nu er: Hvad er frihed under ansvar? Det er en global krig på retten til at have sine meningers mod, uden at frygte repressalier, men med en pris i form af personligt ansvar.

 

I den forbindelse spiller medierne en væsentlig rolle, og må jeg tillade mig at udtrykke mig diplomatisk: Den rolle lever de ikke op til 100%. Her er det nyttigt at nævne dramaet omkring Twitter. Hvad er det der foregår? Hvorfor har alle pludselig en holdning til Twitter og ejerskiftet til Elon Musk for 6 uger siden? Ja, det er kun 6 uger, og af en eller anden grund har det allerede skabt mere drama end samtlige medieskandaler gennem historien. Personlig kan jeg ikke rigtig se på min Twitter App at noget har ændret sig, ud over at en masse dokumentation om politisk censur er blevet frigivet, men jeg har hørt, fra hestens egen mund, at der sker en masse bag kulisserne i et forsøg på at skabe en bastion mod vanviddet: 2/3 af Twitters ansatte er blevet fyret. Dem der er tilbage skal møde fysisk på arbejde. De får ikke gourmet frokost mere. De fleste annoncører har trukket sig, osv. Og som sagt, jeg kan ikke se forskel. Hvad har de brugt deres ressourcer og indflydelse på, før Elon gik ind ad døren med en håndvask i armene?

 

Men hvorfor kan vi ikke lade være med at fokusere på Twitter, når krig og elendighed burde være det altoverskyggende tema? Fordi det vi ser ske med Twitter er ikke set i medieverdenen siden Luther oversatte bibelen til tysk og lod den trykke i billige eksemplarer så folk faktisk kunne læse den! På den måde kunne folket selv tage stilling, og var ikke længere afhængige af de gejstliges tolkninger. Luther brugte 11 uger i skjul fra myndighederne på at oversætte bogen. Dette er en bedrift der er så undervurderet ift. hvad den har betydet for folks mulighed for at tænke selvstændigt, at det trodser enhver forstand.

 

Intuitivt kan vi alle, og medierne, mærke at Twitter-dramaet rammer en vigtig nerve, men hvis du selv vil ytre en holdning til Twitter, eller Elon Musk for den sags skyld, så bør du balancere din viden, og ikke kun læse "gejstlige" overskrifter på DR og CNN. Du bør afsætte en enkelt time af dit liv og høre hvad der rent faktisk foregår, og bagefter så vil du måske håbe at Twitter ikke går konkurs, for vores allesammens skyld. Lyt til nedenstående samtale, og tænk før du taler, om Twitter i hvert fald... Ja, undskyld sammenligningen, men har du nogensinde hørt nogen sige at de ikke tror på det der står i bibelen, som ikke har læst den selv?

 

I et møde på Twitter Spaces taler Elon med kolleger og andre interesserede om de udfordringer der er med Twitter, og husk, at det var i april Elon tilbød at købe Twitter, det var i maj han forsøgte at komme ud af aftalen da han indså at han var ved at købe katten i sækken, det var i efteråret han blev truet af Twitters ledelse med søgsmål hvis ikke han gennemførte købet. Han gav efter og sagde, ok jeg prøver. Lad os sige det sådan her: Sælgeren har tjent kassen på et sminket lig.

 

Twitter havde $6 mia. i udgifter/år og $3 mia. indtægter/år da Elon tog over, ja det er underskud, ikke overskud. I løbet af 2023 forventes det at gå i 0, hvis ikke de går konkurs inden.

Twitter består af 20 mio. linier kode, af tilsyneladende så dårlig kvalitet at det er umuligt at rette et sted uden at de påvirker systemet 17 andre steder. Kode har fx. afsløret at reklamer bevidst bliver vist hvor det er mindst sandsynligt at der bliver klikket på dem, for at kunne rapportere høje eksponeringstal til annoncørerne, hvilket kunne være årsagen til mange har trukket sig. Instagram virker lige modsat, og derfor virker reklamerne der.

$50 mio./år blev brugt på hackede sms 2-faktor logins så over 300 teleoperatører i udlandet kunne trække penge ud af Twitter under radaren.

$13 mio. blev brugt på frokostordning i hovedkvarteret under forudsætning af at folk mødte fysisk ind på arbejde, men da Elon overtog arbejdede 95% hjemmefra, og pengene var dermed spildt.

Det er en ubegribelig rodebutik Elon Musk har overtaget, men han har nu styret skibet væk fra afgrunden, omend det stadig sejler langs kanten, og nu er han da heldigvis snart klar til at lade en anden overtage roret så han kan gå i maskinrummet og koncentrere sig om at fikse motoren. Han har jo en tendens til at tale ret bramfrit bag roret, men hvem ville ikke gøre det i den situation?

 

Som Elon udtrykker det: Twitter er en flyvemaskine som styrter mod jorden med ild i motorerne og uden mulighed for at styre. Nu skal vi bare reparere flyet inden vi rammer jorden.

 

Det hedder "ufortrydelig tid" når man læser en bog eller lytter til en podcast. I modsætning til "fortrydelig tid" når man bladrer gennem Facebook eller Tiktok efter noget der giver mening...

 

Så, lyt, og giv lige manden, og friheden, en chance. 

 

Godt nytår. 

Men hvad så hvis det lykkes at fikse Twitter inden det går under? Hvordan skulle det så kunne blive den perfekte upartiske platform for ytringsfrihed? Det har Dave Lee et fantastisk bud på! Og det er kun 5 minutter ;-)

Og her selve 1. juledag, skal Elon da lige have det sidste ord.

Skriv en kommentar

Kommentarer: 0
Få besked om nye opslag:
Støt mig med bidrag

Book mig på Foredragsportalen.
Støt mig på Patreon.

Læs om mine foredrag

Lifelike | Jesper Berggreen | Fasanvej 10 | 8544 Mørke | CVR 35691146 | Email: jesper@lifelike.dk