Status Quo?

Er status quo ikke rart? Så sker der jo ikke frygtelige ting vel? Måske ikke, men vi har måske også brug for forandring, til det bedre.

"Status quo" er som bekendt latin, og vi forstår det som uforanderlighed, men ser man nærmere på oprindelsen af begrebet er den fuldstændige formulering: "Status quo ante bellum", hvilket betyder tilstanden som forud for krigen. Hmm... Krig har vi jo ikke brug for, eller, vent nu lidt, hvad betyder ordet "krig"? Det kommer af middelnedertysk "krich", som betyder "anstrengelse". Hmmm...

 

Jeg skrev for et år siden - INDEN USA's kongres blev stormet af Trump's tilhængere - at dette er et kritisk øjeblik i menneskehedens historie, for nu skal det vise sig om idéen om at leve i fred og fordragelig med hinanden holder vand, eller om vi vil kæmpe til sidste mand. Pyha, 2021 startede på en måde så jeg troede det sidste ville være tilfældet, men hvad skete der så i 2021? Blev det krig i almindelig forstand, eller er vi begyndt at anstrenge os lidt?

 

Corona har i hvert fald været anstrengende at leve med, og ingen havde vel forestillet sig at vi skulle gå ud og handle ind til nytårsaften med mundbind på, igen! Men anstrenger vi os lidt mere? Eller har vi bare lyst til at bekrige hinanden mere? Jeg tror det første. Nu er jeg jo også optimist af natur, men jeg synes dog at mennesker i 2021 sloges mindre og debatterede mere. Og det er en meget god ting. Når man holder op med at debatterede kan man, i afmagt, nemt gribe til vold. Dette sker selvfølgelig også tit, men eskalerer det? Jeg tror det ikke.

 

Langt om længe er vi begyndt at debattere selve de værktøjer vi debatterer med, de "sociale medier". Dumt ord synes jeg. Som i 1948 da Lily Broberg tonede frem på skærmen og på den eneste tilgængelige kanal for første gang nogensinde sagde "Goddag, her er fjernsynet". Ja, det ved vi godt nu, for det er jo ligegyldigt hvad mediet er, blot indholdet giver mening. Det er dog vigtigt at forholde sig til om dem der kontrollerer det givne medie har en agenda, som fx om de tjener penge på om folk skændes eller ej, for helt ærligt, "sociale" medier har skabt en hel del lidelse skulle jeg mene...

 

Nuvel, verden bliver objektivt set et bedre sted dag for dag, men det kan vi kun se hvis vi skuer ud i verden, altså den der ligger lige der udenfor vores egen næsetip. Lidelse og nød ser man også ja, men vi skaber den i høj grad selv, ligesom vi kan skabe glæde og fremgang. Jeg siger ikke vi alle skal rejse ud og dele nødhjælp ud, men det er vores pligt, som mennesker, at se bare lidt ud over vores ego og spørge os selv, om vi kan se noget der kunne bruge lidt opmærksomhed. 

 

Det kunne være at naboen ville få en bedre dag hvis spørgsmålet "Går det godt nabo?" ramte som noget af det første. Det kunne være det ikke ville vælte din økonomi hvis du svarede "STØT" på den der sms fra Røde Kors. Det kunne være din mor kunne bruge et "Hej mor!" via et eller andet medie, så hun vidste du var ved godt mod. Det kunne være du havde en gammel ven, som du egentlig burde sige tak til, fordi du havde lånt en halvtredser engang. Det kunne være du skulle melde dig ind i idrætsforeningen, menighedsrådet, partiet, skakklubben, så du kunne bruges til noget meningsfuldt.

 

Livet er fuld af muligheder, og når du får øje på dine muligheder, og gør noget, så skaber du muligheder for dem der ikke har så mange. Det er ringe i vandet. Det er vigtigt at DU gør noget godt, for hvis ingen tænker sådan, så går det med garanti skidt. Status quo? Nej sgu. Vi skal anstrenge os. Det eneste vi skal lade være med, er at fortryde at vi ikke gjorde noget.

 

Godt nytår.

 

 

Skriv en kommentar

Kommentarer: 1
  • #1

    Line Carlenius Berggreen (onsdag, 29 december 2021 11:20)

    TAK Jesper!

Få besked om nye opslag:
Støt mig med bidrag

Book mig på Foredragsportalen.
Støt mig på Patreon.

Læs om mine foredrag

Lifelike | Jesper Berggreen | Fasanvej 10 | 8544 Mørke | CVR 35691146 | Email: jesper@lifelike.dk