Den mindst dødbringende olieudvindning

Tillykke Danmark! Vi kan nu bryste os af at være det land som udleder færrest planetdestruktive drivhusgasser ved udvinding af råolie. Så lad os da endelig blive ved med det!

Det er da sådan set prisværdigt at det videnskabelige tidsskrift Science sætter sig for at undersøge 9000 oliefelter i 90 lande for at finde ud af hvor meget drivhusgas der udledes ved selve udvindingen af den råolie vi så brænder af senere, men hold da op det skurer i min logik det her!

 

Altså, vi pumper det her dødsens farlige råstof op af undergrunden, som vi brænder af og forurener kloden med, så vi alle risikere at dø en langsom og pinefuld død, men alligevel klapper vi os selv på skuldrene af at vi er det land i verden der udleder mindst CO2 i processen. Jamen det er da bare fantastisk!

 

Hvorfor overhovedet fortælle om det her? Fordi jeg har brug for at råbe det højt fra en bjergtop at alt dette er komplet vanvid! Nyheder som disse får jo bare folk til at tænke: "Nå, men så er det alt sammen nok ikke så farligt, for vi danskere er jo supergode til at pumpe dinosaur-juice op på en miljøvenlig måde". Vanvid!

 

De nye overflødige informationer jeg hentyder til kommer fra en rapport fra det nævnte tidsskrift Science. De dygtige videnskabsfolk har ikke gjort noget forkert. De har blot leveret nogle fakta. Hvilket er fint nok. Problemet er at vi sidder og diskuterer hvem der skal hente noget vand, når der er gået ild i juletræet! Nå, men her er hvad der står i rapporten:

 

At producere, transportere og raffinere råolie så det ender som fx. diesel og benzin står for mellem 15% og 40% af de samlede livscyklus "brønd-til-hjul" drivhusgasudledning.

 

Ja, der kan man bare se. Så hvis du havde på fornemmelsen at det var skadeligt for planeten at afbrænde fossile brændsler, kan du nu forhøje med 2-cifret % og få det endnu mere elendig med dig selv.

 

Det er særligt vigtigt at formindske udledningen fra produktionen, idet den nuværende transportsektor er næsten fuldstændig afhængig af flydende brændstof, og der er begrænset udsigt til erstatningsprodukter (til fx. luftfart).

      

Nåh, men er det ikke bare så synd! Nu kan vi sgu ikke længere få lov til at flyve jorden rundt på ferie, bare fordi det ødelægger planeten! Jamen, hvad skal vi så gøre? Tage på cykelferie? Er du vanvittig? Jeg har da ret til, som alle andre, at pladre 5 tons CO2 ud i atmosfæren på en enkelt rejse! Jeg kan da ikke gøre for at det er så latterligt billigt at kvæle planeten vel?

 

At bedre forstå udledningerne ved forarbejdning af råolie kan hjælpe med at klarlægge hvilke alternative brændstoffer det bedst kan betale sig at bruge.

 

Ja! Vi skal da vide helt præcist hvor destruktivt dette produkt er inden vi skiller os af med det. Efter jorden så er blevet ubeboelig, kan vi konkludere at det var det lort der slog os ihjel, og så kan vi sætte de skide solceller op ikke? Nej? Er der nogen?

 

Men, efterhånden som samfundet generelt og private virksomheder er begyndt at indse at drivhusgasudledninger er et problem, må vi sande at metoderne til at vurdere risici ikke er særlig præcise. 

      

Hurtig analogi: Vi kan altså ikke tro på at en riffelkugle for panden er dødbringende før vi har målt den præcise energiafsætning i hjernevævet!? Så, ja, lad os nu bare investere i den dødbringende olie. Det ville da være tosset ikke at gøre det, for det er jo ikke bevist endegyldigt hvor farligt det er! Vi tager da bare chancen! Hvad kan der ske ved det?

      

Og sådan fortsætter rapporten om dårlige målemetoder i forhold til kulstofbelastninger for olie og tjæresand, og mangel på geografiske data om livscyklusbelastninger som følge af olieudvinding. Tja, man skulle jo tror at det faktum at indholdet af CO2 i atmosfæren er steget fra 280 ppm til 405 ppm over de sidste par hundrede år var nok til at gøre det fuldstændig klart: Lad lortet blive i jorden! 

      

Udledningtallet for Danmark er 3,3 gram CO2 per megajoule (ca. 25 gram olie). Det er lavere end Saudi'erne. Hurra! Det højeste er Algeriet med 20,3 gram CO2 per megajoule. De skulle skamme sig...

 

Totalt set er det 1,7 gigaton CO2 om året, eller 5% af den samlede udledning efter olien er brændt af. Det er 42% højere end hvad den internationale sammenslutning af olie- og gasproducenter troede det var. Det var da mærkeligt hva'?

Skriv en kommentar

Kommentarer: 0
Få besked om nye opslag:
Støt mig med bidrag

Book mig på Foredragsportalen.
Støt mig på Patreon.

Læs om mine foredrag

Lifelike | Jesper Berggreen | Fasanvej 10 | 8544 Mørke | CVR 35691146 | Email: jesper@lifelike.dk