Earthtime

Jeg skal være den første til at indrømme, at jeg ikke altid har haft lige meget håb for klodens fremtid, men det visuelle indtryk fra Earthtime.org har overbevist mig om, at vi helt sikkert vil klare den.

Når jeg tidligere har skrevet om isen der smelter og kloden der bliver varmere har jeg ikke lagt skjul på at udfordringerne er enorme, og jeg har sikkert givet det indtryk at vores chancer er små.

 

Hvis man, som jeg, på et tidspunkt begynder at interessere sig for klimaforandringer og dykker ned i data, så kommer man ikke så nemt op igen. Man drukner bogstavelig talt i data. Livet bliver aldrig det samme. 

 

De fleste, som har set disse data i øjnene, har på et eller andet tidspunkt oplevet følelsen af håbløshed, og har måske i frustration tordnet frem med skræmmende retorik i forsøget på at få andre til at se de samme data. Samtidig har man måske mærket en truende depression betinget af den tilsyneladende uundgåelige undergang. Man ville måske ønske man aldrig var hoppet ud i data-havet, så man kunne leve i lykkelig uvidenhed. 

 

Man kan gøre to ting i den situation: Man kan kravle ud af data-havet, resignere og prøve at glemme alt. Eller man kan opdage at man kan trække vejret i de data man er druknet i, og beslutte sig for at finde flere data, samtidig med at man stædigt tror på at der er en løsning et sted. Jeg kunne simpelthen ikke se skoven for bare træer, så jeg valgte at svømme videre. 

 

Midt i alle de skræmmende data om afsmeltning og opvarmning dukkede nogle data op om udviklingen i vedvarende energi. Selvom jeg på det seneste har haft en fornemmelse af at implementeringen af sol og vind går rasende stærkt, fx. med informationer om at både vind og sol, hver for sig, ræser forbi atomkraft her i 2018, så har overblikket manglet. Det overblik leverer Earthtime.org fra CREATE Lab.

 

Vi mennesker er visuelt orienteret. Vi kæmper for at få mening ud af tekst og tal. Vi kan bedre lide grafer og farver. Men vi kan først virkelig fornemme sandheden når vi ser levende billeder. De følgende videoer viser noget på få sekunder, som jeg tidligere kunne have svært ved at tro på.

 

Den første video har jeg før omtalt som den mest skræmmende jeg nogensinde har set, og ja, hvis vi ikke havde udsigt til at den fossile tidsalder kunne afløses af noget andet, ville den vise det glimt i planetens historie, hvor mennesket brændte det hele af og selv omkom i flammerne. Den viser temperaturforandringer år for år over de sidste godt 135 år. Alt ser roligt og tilforladeligt ud de først 100 år, men til sidst ser vi en klode der bogstavelig talt overopheder:

Ja, hvis man dvæler ved det, kan man nemt gå i panik og bare have trang til at komme væk... Men slå koldt vand i blodet og se godt efter i det følgende. På Earthtime.org kan man lege med data af mange slags, lidt ligesom på Gapminder.org, bare ikke som grafer, men som geografiske kort med tidsforløb på. Prøv først at se denne filmstump jeg lavede ud fra vindenergidata:

Smukt ikke? Man bliver selvfølgelig også lidt stolt, når man ser det hele starter i Danmark, men prøv at lægge mærke til tempoet. Det går rasende hurtigt. Vindenergi er i sig selv ved at udhule den fossile industri, og dette sker over hele verden. Vindenergi er modnet, og er nu en fasttømret industri, som i sig selv ville kunne klare hele verdens energiforsyning. Men går det hurtigt nok? Det er her den sidste filmstump kommer ind og overbeviser:

Filmen viser udbredelsen af solenergi i USA, og læg mærke til tempoet de sidste par sekunder. Da jeg så det, drog jeg en lettelsens suk. Det som vindenergi muligvis ikke kan nå, hjælper solceller med til at realisere. Det vi er vidne til her, er en omstilling af energiproduktion i verden som overgår ethvert tidligere teknologisk kvantespring. Vi er vidne til en udvikling som vil ende med en global energiforsyning som er fuldstænding baseret på solenergi, og som vil være implementeret inden for de næste to årtier. Det er meget kort tid!

 

Hvis man ser grundigt på disse videoer vil man opdage at udviklingen af løsningen er mindst lige så voldsom som udviklingen af problemet. Noget tyder på at den globale opvarming ikke kan følge med menneskets bestræbelser på at bremse den. DET er rigtig gode nyheder! Men vi har dog allerede skabt så store forandringer i verdens klimasystemer, at vi skal forberede os på noget meget voldsomt vejr over de næste mange årtier. En ny balance vil indfinde sig, og den vil formentlig være anderledes end "normalen". Men vi vil overleve. Ingen tvivl om det.

 

Den fossile æra er snart forbi, og det er der ingen grund til at begræde. Mennesket mestrer nu direkte udnyttelsen af solens energi i stor skala, og vi kan oven i købet korttidslagre energien, så den kan bruges døgnet rundt. Fossil energi er som den er, håbløs gammeldags. Vindenergi er en fantastisk og simpel mekanisk måde at udnytte indirekte oplagret solenergi i atmosfæren. Solceller er derimod elektronik, og hver gang vi har set et gennembrud i elektronik, er der gået ca. ti år fra markedsgennembrud til total dominans.

 

Velkommen til fremtiden.


“EarthTime is a means to tell stories. The impact of humanity can be seen globally and in individual communities. You really can’t understand climate change, migration or major social and political trends without examining their connections across time, across space and between each other. EarthTime enables you to do that.”

- Illah Nourbakhsh, Director – CREATE Lab

 

Skriv en kommentar

Kommentarer: 0
Få besked om nye opslag:
Støt mig med bidrag

Book mig på Foredragsportalen.
Støt mig på Patreon.

Læs om mine foredrag

Lifelike | Jesper Berggreen | Fasanvej 10 | 8544 Mørke | CVR 35691146 | Email: jesper@lifelike.dk