Bilens anden revolution

I 2025 vil alle nye biler der sælges være elektriske. I 2030 vil 95% af al persontransport foregår med autonome køretøjer. Sådan lyder spådommen fra Tony Seba. Det er nu 100 år siden en tilsvarende udvikling fandt sted.

Se nøje på dette billede. Det er 5th Avenue i New York år 1900. Et meget moderne og støjende køretøj har sneget sig ind på gaden. En bil. Resten er hestevogne.

Og se derefter godt på dette billede. Det er også 5th Avenue i New York, men denne er gang i året 1913. En hestevogn har sneget sig ind mellem bilerne.

Dette er et konkret eksempel på de S-kurver Tony Seba taler om i videoen herunder. Teknologisk udvikling er som ketchup-effekten. Der sker ikke rigtig noget i starten, pludselig vælter det ud, og så går det lidt langsomt med at få det sidste ud. ALLE nye teknologier er kommet på den måde. Radio, TV, Computere, Mobiltelefoner, Smartphones, og nu, elbiler.

Som Tony forklarer, så handler det i mindre grad om den detalje at bilerne er ved at blive elektriske, men i højere grad om hvad de kan. Lidt ligesom skiftet fra trykknapper til trykfølsomme skærme på mobilen. Et fast sæt knapper har en begrænset funktionalitet, men prøv at kikke på din slukkede skærm på din smartphone, alle tænkelige typer af knapper kan dukke op når du tænder den, med alle tænkelige funktioner. En software opdatering, og pludselig har du fået nye knapper, der kan noget nyt. Måske kan de pludselig noget du ikke vidste du havde brug for.

Lige nu hvor elbilerne begynder at komme på markedet for alvor, ser jeg en stor fejl hos de store etablerede bilfabrikker. De bruger for mange faste knapper. Tesla har forsøgt at begrænse antallet af knapper på deres Model S og X, og med Model 3 går de hele vejen og lader stort set alle bilens funktioner styre af en trykfølsom skærm.  Det er rigtig godt tænkt. Og det viser hvor bilen som værktøj for os mennesker er på vej hen.

 Om ti år vil du slet ikke kunne genkende den måde vi bruger biler i dag. Alt vil være forandret, til det bedre vel at mærke. De store bilfabrikker har fået sved på panden, for det er gået op for dem at det nu går meget stærkt. I skrivende stund sender Tesla 5000 Model 3 på gaden om ugen, og denne er model er nu den bedst sælgende bil (ikke bare elbil) i dens klasse i USA!

Du kan stoppe med at læse nu, hvis du bare vil læne dig tilbage og lade tingende ske, eller du kan vælge at se denne 1 time lange video i dårlig billede- og lyd-kvalitet, og lade det Julian Cox siger synke ind i din bevidsthed. Bagefter kan du sætte din fossilbil til salg og bestille en Model 3. Så er det sagt.

Skriv en kommentar

Kommentarer: 0
Få besked om nye opslag:
Støt mig med bidrag

Book mig på Foredragsportalen.
Støt mig på Patreon.

Læs om mine foredrag

Lifelike | Jesper Berggreen | Fasanvej 10 | 8544 Mørke | CVR 35691146 | Email: jesper@lifelike.dk