Håb

Verden er i hastig forandring. Det er mildest talt en udfordring at følge med. Vi stopfodres med nyheder om frygt, fremmedhad, protektionisme, krig og diplomatiske kriser. Men der er hele tiden noget helt nyt der ligger og lurer under overfladen. Lad os altid velkomme det vilde nye, for det kan blive vores redning.

I et langt interview med Elon Musk under tech-konferencen SXSW (South-by-south-west) fortæller han igen om at det han frygter mest er ukontrolleret kunstig intelligens. Han frygter de eksperter som tror de er så kloge at maskiner aldrig kan blive klogere end mennesker, for netop derfor vil de kunne overrumple os. Vores arrogance kan ganske enkelt fælde os. Han mener at lemfældig omgang med kunstig intelligens er mange gange farligere end atomvåben.

Hvad gør Elon Musk så ved det? Han bygger det isenkram der skal til for at mennesket kan blive ved at udforske universet, og sikre at menneskeheden bliver en multiplanetarisk art. Som skibe der ved hjælp af menneskers kundskab blev store nok til at finde alle kontinenterne. Elon er den slags bådebygger, og dem har vi brug for.

Mennesket er, måske fejlagtigt, konstrueret mentalt sådan at vi ikke KAN sidde på vores flade og nøjes med status quo. Det BURDE vi gøre, så vi kan overleve indtil næste meteor rammer og udsletter os. Men hvorfor egentlig? Vi SKAL måske bare videre.

Elon Musk ser det at rejse ud i rummet som eneste mulighed for at menneskeheden kan overleve, på meget langt sigt. Han bygger skibet, og det skal han ikke klandres for. Det er hvad vi bruger skibene til der betyder noget. At han bruger det første skib til at sende en bil til Mars er vel hans egen sag. Kedeligt er det i hvert fald ikke!

 

Skovhugger Eric Krume har et fysisk arbejde som alle kan forstå, men han siger overraskende nok, at hvis han skal yde maksimal sikkerhed for hans medarbejdere, skal han undlade at ansætte dem. Han vil automatisere med robotter. Dette vil han ikke for at gøre hans medarbejdere arbejdsløse, men for at øge sikkerheden. Han kan se det helt store perspektiv: en verden hvor planetens ressourcer udnyttes i balance og pagt med naturen, og fordeles mellem mennesker, så de kan opnå højest mulige livskvalitet.

 

Hvorfor disse to eksempler? Fordi de handler om to helt afgørende aspekter i vores arts overlevelse: udbredelse og frihed. Skeptikere vil hævde at vi skal finde en balance her på jorden og blive her, om det så skal være en pandemi der slår os tilbage til stenalderen. Men vi bliver jo nødt til at forholde os til om vi vil overleve længere end den næste meteor. Hvis vi skal forsvare os mod meteorer og asteroider i planetdestruktionsklassen så er vi nødt til at være en rumfarene art. Den teknologiske udvikling vil enten sikre dette, eller ødelægge os. Der er jo en risiko ved alting. En bivirkning af automatiseringen som har været igang siden dampmaskinen blev opfundet er, at vi får større frihed. Lige nu er et bump på vejen at vi har gjort os afhængige af ikke vedvarende energikilder, hvilket skaber en del turbulens. Men skiftet til de nødvendige vedvarende energikilder vil sikre energi, information og fødevarer til alle. Ikke længere nogen grund til at bekrige hinanden.

 

Utopi? Ja. Umuligt? Næsten. Er der noget alternativ? Nej, ikke hvis vi vil overleve.

 

Disse videoer viser med al tydelighed, at mennesket kan gøre det der umiddelbart virker umuligt, og at mennesker kan sameksistere. Så hvorfor ikke bare gøre det?

 

"Life cannot just be about solving one sad problem after another. There need to be things that inspire you, that make you glad to wake up in the morning and be part of humanity. That is why we did it. We did for you." - Elon Musk

 

"Don't be the guy who refuses to look at the future!" - Eric Krume

 

Skriv en kommentar

Kommentarer: 0
Få besked om nye opslag:
Støt mig med bidrag

Book mig på Foredragsportalen.
Støt mig på Patreon.

Læs om mine foredrag

Lifelike | Jesper Berggreen | Fasanvej 10 | 8544 Mørke | CVR 35691146 | Email: jesper@lifelike.dk