Andromeda

Sidste år gengav jeg 9 breve fra min afrikanske pap-bror Dixon. Han fik en søn helt tilbage i 1981, men trods næsten tusind sider med breve fra Dixon siden 1979, hørte vi først om sønnens eksistens i 2009. Dette er historien om ham: Andromeda

D. 28. februar 2009 skriver Dixon et brev til Andromeda. De har tidligere levet under samme tag, men pga. voldsomme begivenheder valgte Andromeda som teenager at stikke af. Som voksen sender han et brev til sin far, hvori han tilgiver ham, og siger at han kommer hjem igen. Dixon svarer:

"Hvilken stor lykke for en far. Du har befriet mit bekymrede sind. Lige siden det sidste glimt af dig da du løb væk fra din tyran af en far som du ikke længere kunne holde ud, har jeg været bekymret for dig.

 

For 16 år siden hentede jeg dig hjem fra din onkel hvor du passede køerne, fordi jeg havde besluttet du skulle i skole. Du klarede jo skolen fint, men ak, jeg mistede mit arbejde og det hele faldt fra hinanden.
Men nu skal vi snart sidde sammen igen og lægge planer for fremtiden. Jeg er dybt taknemmelig for de mennesker som har hjulpet dig.


Da jeg gik på Sct. Marks Secondary School i Mapanza havde jeg en fysiklærer som gjorde sig umådeligt umage for at udvide vores perspektiv på verden. En dag forklarede han os måbende unge drenge, som hungrede efter viden,  at Andromedagalaksen indeholder milliarder af stjerner og befinder sig 2,5 millioner lysår væk. Denne åbenbaring slog ned i mit unge sind og jeg lovede mig selv: Andromeda skal være navnet på mit førstefødte barn, uanset om det bliver en dreng eller pige.


Dit navn stammer således fra dette øjeblik af håb og entusiasme i en ung mands hjerte. Vi ses snart.


Din far."

Andromeda blev født uden at nogen vidste at den store skoledreng Dixon var faderen. Var det blevet opdaget ville han være tvunget til at forlade sin skole, og han ville aldrig få muligheden for uddannelse igen.

Dixon havde indset at uddannelse er den eneste mulighed for at komme ud af fattigdom, så selvom det var et meget svært valg, har han aldrig fortrudt det.

 

Andromeda levede hans først år hos moderens familie, og da Dixon var kommet igennem ubegribelige strabadser for at få en uddannelse, var det på tide at hente drengen hjem.

Men det gik som sagt ikke så godt. Til trods for at Andromeda efter kort tid sammen med sin far måtte flygte fra ham, lykkedes det ham senere med hjælp fra hans mors familie at gennemføre Secondary School med topkarakterer.

 

Som voksen valgte Andromeda at flytte tilbage til sin far, som på dette tidspunkt havde været gennem livstruende pinsler med sindssygdom og alkoholisme.

Fra 2009, hvor vi hørte om Andromeda for første gang, indtil til Dixon døde i 2014, levede de nær hinanden i fred og fordragelighed. Andromeda var dog ved at være rastløs, fordi han så gerne ville videreuddanne sig. Hans far kunne ikke hjælpe økonomisk, og han følte tiden var ved at løbe fra ham.

 

Jeg mødte Andromeda i 2014, få måneder før Dixons død, og jeg kunne se rastløsheden i hans blik. Han er lynende intelligent, og for at dæmpe de store drømme, underviste han børn efter skoletid, og voksne som havde behov for grundlæggende kundskaber.

Dixon havde nemlig grundlagt The Fig-Tree School efter hans tragiske periode med arbejdsløshed og forfald, og Andromeda respekterede sin far højt for dette initiativ.

Efter sin fars død var Andromeda i vildrede. Han var nødt til at forsørge Dixons unge enke og deres to små piger, og det var selvsagt ikke sjovt for nogen af dem. Der skete oven i købet det at enkens mor gjorde krav på det lille stykke jord de boede på, som Andromeda lovmæssigt havde arvet af hans far. Det resulterede i at politiet en morgen brasede ind i Andromeda's soveværelse og pryglede ham og slæbte ham med til en dommer. Han kunne heldigvis dokumentere at jorden var hans, og han var fri til at gå. Men ingen undskyldning. Ingen erstatning. Han lå i sengen med smerter en uge, mens de små piger troede han skulle dø.

 

Jeg fulgte med i disse begivenheder via sms, og var rystet. Heldigvis valgte Dixon's storebror Joffrey at tage sig af enken og pigerne, og da jeg på et tidspunkt sendte Andromeda 500kr til en ny mobiltelefon, valgte han i stedet at tage bussen til hovedstaden.

Andromeda havde nemlig hørt om at fattige kunne få støtte til uddannelse, og da han havde klaret sig rigtig godt i skolen fik han et 75% betalt stipendiat på en gymnasielærer-uddannelse i Lusaka.

Uddannelsen er gået fint, men her 3 år senere var det nær endt helt galt.

 

Andromeda dimitterede lige inden jul 2017 og alt var godt, indtil han så nærmere på sit diplom. Han navn var stavet forkert! Han kunne derfor ikke rejse hjem til hans kæreste og hans lille søn, men måtte blive i Lusaka hos venner indtil fejlen var rettet. Flere gange mødte han op på skolen for at få udleveret et nyt diplom, men fik hele tiden at vide han skulle komme igen dagen efter. 

For at gøre ondt værre opstod et udbrud af kolera i byen, og politi og militær gik helt unødvendig hårdhændet til værks. Andromeda var uheldig at befinde til sig på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt, og blev pryglet af politiet og tvunget til at rydde op i rendesten og affald sammen med mange andre. 

 

Jeg ved det. Det giver jo ingen mening. Men da jeg ved hvad Dixon havde været ude for i mange situationer i hans liv, så vidste jeg at dette kunne ende i katastrofe.

 

Da Andromeda var kommet sig i løbet weekenden tog han op på skolen igen mandag d. 8. januar 2018 og fandt at diplomet nu var klar. Men han skriver fortvivlet til mig:

Nu er jeg kommet så langt, og så vil de have jeg skal betale 1000 kr for at få et nyt diplom selvom det er deres egen fejl. De afviser enhver klage og siger at jeg ikke kan få et nyt diplom hvis jeg ikke betaler. Livet er ikke retfærdigt. Jeg skulle have været forbi nogle byer på vej hjem og søge lærerstillinger, nu orker jeg ikke. Jeg vil bare hjem og få ro i mit hoved.

Jeg svarede ham at vi ville hjælpe ham med de 1000 kr og at han selvfølgelig skulle tage hjem. Han har kæmpet så hårdt. Han har gjort det som vi andre tager for givet, men som for mennesker der hvor han lever og bor, er en kraftanstrengelse de færreste kan forestille sig.

 

I onsdags skrev han at han var nået sikkert hjem til Fig-Tree School, og han nu ville gå i gang med at reparere lidt på taget. Jeg skrev til ham at jeg var så lettet og glad og at han bare skulle gå og nyde at han nu var et veluddannet menneske, oven i købet som lærer. Den ædleste profession af alle.

 

Jeg spurgte ham om jeg måtte skrive denne historie, og han svarede: "I will be very much humbled, happy and so grateful, stay blessed."


Bogen "The Father Of Andromeda" med Dixons breve fra 1979 - 2010 fås på Amazon.

De 9 udvalgte breve fra Dixon kan du læse her.

Skriv en kommentar

Kommentarer: 0
Få besked om nye opslag:
Støt mig med bidrag

Book mig på Foredragsportalen.
Støt mig på Patreon.

Læs om mine foredrag

Lifelike | Jesper Berggreen | Fasanvej 10 | 8544 Mørke | CVR 35691146 | Email: jesper@lifelike.dk