Olieselskaberne skifter kurs

Norske Statoil bygger kæmpe vindmøllepark ud for New York. Hollandske Shell har lignende planer. Danske DONG Energy vil sælge deres olie og gas aktiver, og Mærk Oil overvejer at lukke Tyrafeltet. Hvad hulen er det der foregår!?

Jeg skal fortælle dig hvad der foregår: olie er på vej til at blive værdiløs! På samme måde som flintesten var det vildeste i stenalderen og nu (næsten) er værdiløs. I hvert fald som samfundsdrivende ressource. Jamen hvordan er det muligt?

 

I international prissætning af energiproducerende anlæg bruger man tit enheden $/MWh, altså det som det koster at producere 1000 kWh elektricitet. Kulkraft koster fra ca. 60$/MWh. Kernekraft koster fra ca. 97$/MWh. Nu bygges solkraft fra ca. 46$/MWh og vind helt ned til 32$/MWh! (priser UDEN tilskud). Sol og vind er nu så billigt at der også er økonomisk råderum til at håndtere de fluktuationer der er i vedvarende energikilder. Innovative tekniske løsninger udgør såkaldte "smart-grids". De første reelle priser på kommercielle solcelleanlæg med batterisystemer er således nu på 92$/MWh.

 

I Danmark blev det en decideret grøn jul 2016, ikke så meget fordi sneen udeblev, men især fordi vores vindmøller leverede omkring 100% af vores strømforbrug (I skrivende stund producerer danske møller 4073 MW ift. et forbrug på 4477 MW). Vind og sol kombineret giver allerede nu overraskende stabil strøm i mange dele af verden.

 

Prisen på sol og vind er faldet løbende, og de seneste 5-10 år dramatisk. Den store joker her er, at priserne bliver ved med at falde, fordi efterspørgslen stiger, som igen giver lavere priser. Det stopper først når markedet er mættet. Prisen på olie og kul falder ikke på samme måde, fordi efterspørgslen ikke stiger så meget, og det bliver jo ikke billigere at grave/pumpe det op,  transportere det, raffinere det, transportere det igen, osv.

 

Pris. Så enkelt er det. Og sådan har det altid været. Nye teknologier får fodfæste, skaleres op, og falder i pris. Efterhånden som priserne på de vedvarende energikilder nærmede sig de traditionelle kilder som olie og kul, begyndte det at gå stærkt. Fx. brugte Shell 7 mia. $ på at prøvebore i arktis, men de trak sig ud, da udbyttet var skuffende og ikke stod mål med investeringerne. Man skal ikke lede efter sol og vind, det har olieselskaberne nu også opdaget...

 

Mange af de gamle mastodonter i den fossile industri har desuden et mildest talt blakket ry. Den frygtløse journalist Peter Maass har undersøgt mange af de miljøkatastrofer og menneskelige tragedier de har på samvittigheden, og vi må virkelig håbe at uhyrlighederne snart får en ende. Derfor er det også fantastisk at det netop er lykkedes for Obama at frede enorme arealer i arktis, selvom jeg faktisk er overbevist om, at det under alle omstændigheder er ved at være slut med de besværlige olieudvindinger. Det er simpelthen for dyrt ift. de nye vedvarende teknologier. Forsikringsselskaberne er også begyndt at trække sig fra den slags projekter, som følge af store ulykker, som fx. Deepwater Horizon katastrofen i den Mexicanske Golf i 2010. Det ser sort ud for det sorte guld...

 

Jamen hvad så med kernekraft? Jeg lover at vende tilbage til det... (men tænkt i mellemtiden på at den nye sarkofag der er sat på Tjernobyl har kostet over 10 mia. kr, og at man forventer at det vil koste mindst 1000 mia. kr at rydde op efter Fukushima!)

 

Saudierne sidder inde med den lettest tilgængelige olie, og er dermed de sidste der kan tjene penge på den. Samtidig bliver der bygget kæmpe solanlæg i ørkenerne, finansieret af olieselskaberne. Det er da et vink med en vognstang...

 

Skynd dig, for der er OPHØRSUDSALG!

Skriv en kommentar

Kommentarer: 1
  • #1

    Olsen (fredag, 20 januari 2017 10:50)

    Der er nok nogle, der er begyndt at tro på den Globale Fare!
    Modsat den nye præsident i USA!
    Han tror jo, det er et kæmpenummer udvirket af kineserne!

Få besked om nye opslag:
Støt mig med bidrag

Book mig på Foredragsportalen.
Støt mig på Patreon.

Læs om mine foredrag

Lifelike | Jesper Berggreen | Fasanvej 10 | 8544 Mørke | CVR 35691146 | Email: jesper@lifelike.dk