Som et græsstrå i vinden

Hvad sker der når energi bliver så billigt at vi tænker lige så lidt på det som et græsstrå gør? Hvad tror du der overtager vores energiforsyning i sidste ende? Mekanik, eller kvantemekanik?

Sidder og kikker ud i min baghave. Solen skinner ned på 400 m2 græsplæne. Plænen bliver slået med en robotklipper. Plænen har ingen nytteværdi. Den er der bare.

 

Solens fotoner afsætter 400 kW i plænen lige nu. Bølgelængder over og under ca. 550 nm absorberes af græsset. Fotoner med bølgelængder omkring 550 nm reflekteres og mine øjne opfatter dem som grøn farve. Jeg ser nemlig grøn farve, for jeg har ikke grønne øjne.

De fotoner som absorberes i græsset interagerer med grønkorn og ca. 3% af denne energi oplagres i form af sukkerstoffer. Resten bliver til varme, som blot er fotoner der udstråles i alle retninger med en bølgelængde under ca. 400 nm.

 

Hvis jeg lagde tynde lag af silicium ud i min have i stedet, af den slags som er lagt i fine vaffel-lag således at materialet fungerer som halvleder, ville 20 - 30% af fotoner der rammer siliciumen sparke elektroner af materialet en-for-en, og pga. halvleder egenskaberne, ville jeg kunne tvinger disse elektroner rundt i et elektrisk kredsløb.

 

Jeg ville i så fald sidde og se på et kraftværk der producerede 80 - 120 kW. En time af den energi ville kunne drive et TV i 1000 timer, eller et komfur i over 30 timer, eller en elbil over 500 km.

 

Hvorfor gør jeg så ikke det? Fordi der ikke er en billig måde at lagre denne energi på, endnu...

Typisk dag i det danske elnet
Typisk dag i det danske elnet

Hvad sker der når det bliver så billigt at lagre strøm, og solceller bliver billigere end maling? En ting er at vindmøllerne nok vil blive marginaliseret, men sig ikke til nogen jeg har sagt det, for jeg får altid at vide at det aldrig kommer til at ske.

 

Det er foregår i solceller og batterier er kemisk og kvantemekanisk. Vi kunne også kalde det, magi. Det der foregår i en vindmølle er mekanisk, og enhver ved at det skal vedligeholdes, og enhver ved at det koster penge, mange penge. Altså, det er selvfølgelig stadig intet ift. den gamle teknologi baseret på afbrænding af organisk materiale, men helt ærlig, hvem gider overhovedet beskæftige sig med det nu om dage?

 

Men hvis denne magiske tanke tænkes til ende, hvad sker der så med verdenssamfundet, når energi bliver en ting vi tænker lige så lidt på som et græsstrå gør? Holder vi op med at slås om ressourcerne?

 

Jeg tror det.

Østerild testcenter for vindmøller
Østerild testcenter for vindmøller
Google's 60 MW solcellepark Norddjurs (35 hektar)
Google's 60 MW solcellepark Norddjurs (35 hektar)

Skriv en kommentar

Kommentarer: 0
Få besked om nye opslag:
Støt mig med bidrag

Book mig på Foredragsportalen.
Støt mig på Patreon.

Læs om mine foredrag

Lifelike | Jesper Berggreen | Fasanvej 10 | 8544 Mørke | CVR 35691146 | Email: jesper@lifelike.dk